Japon Balığı: Japon Balığı Neden Ölür?

Japon Balığı Neden Ölür?


japon balığı neden ölür
japon balığı neden ölür?


Severek aldığımız, gözümüz gibi baktığımız japon balıklarımız bazen hastalanır ve ölür. Peki japon balığı neden ölür? Japon balığı neden hastalanır? Japon balığı ölüm sebepleri nelerdir? Japon balığını uzun süre yaşatmak için alınması gereken önlemler nelerdir? Süs balığı neden ölür? Hepsine bu yazıda yer vermeye çalışalım.




Yetersiz akvaryum şartları


Japon balığı neden ölür sorusunun cevabında en önemli noktalardan biri yetersiz hacimli akvaryumdur. Akvaryumumuzda her bir japon balığı başına en az 20 litre su düşüyor olmalı. Yani 3 japon balığınız varsa, akvaryumunuz en az 60 litre olmalı. Eğer akvaryumunuzun hacmi yetersizse ya da büyük bir akvaryumunuz olmasına rağmen balık sayınız olması gerekenin çok üstündeyse, balık ölümleri kaçınılmazdır. Çünkü bu olumsuz şartlarda su değerleri kolayca bozulacaktır. Zaten japon balıkları çok fazla besin tüketen ve akvaryumu da çok fazla kirleten balıklardır. Bu nedenle su değerlerimiz kısa sürede bozulabilir ve balıklarımız hastalanıp ölebilir.



Yetersiz ekipman


Ayrıca akvaryumumuzdaki ekipman yetersizliği de balık ölümüne sebep olabilir. Filtre gibi olmazsa olmaz bir ekipmanımız yoksa ya da yetersizse, yine balık kaybı yaşayabiliriz. Bunun haricinde hava motoru ve su ısıtıcı gibi ekipmanlar japon balığı için olmazsa olmaz kategorisinde olmasa bile, sağlıklı balık besleme konusunda en büyük yardımcılarımızdandır. Akvaryum suyundaki ani sıcaklık değişimleri balıklarımızın hasta olmasına neden olabilir. Japon balıkları yavaş yavaş yükselen ya da düşen sıcaklığı tolere edebilirken, aniden yükselen ya da düşen sıcaklıklarda hastalanabilirler. Bu açıdan bir su ısıtıcı ile sıcaklığı 20-22 derece gibi sabitlemek uygun olabilir (bu değerin altına düşmesini önlersek çok iyi olur). Zaten 18 derecenin altındaki sıcaklıklar japon balığı için uygun değildir. Bunun dışında akvaryumda su değiştirirken ya da balığı bir akvaryumdan diğer akvaryuma almak gerektiğinde su sıcaklıklarına çok dikkat etmek gerekir. Örneğin, 25 derece sıcaklıktan bir anda 20 dereceye alınan balık için hastalık ve ölüm şaşırtıcı olmaz.



Uygunsuz ekipman


Ayrıca akvaryumumuzda japon balıkları için uygunsuz bir donanım bulunmamalı. Suya salınım yapabilecek her türlü doğal olmayan, boyalı ve katkı maddeli ürün akvaryumdan uzak tutulmalı. Kısacası akvaryum için özel olarak ürtilmiş ekipmanlar haricinde hiçbirşey akvaryuma sokulmamalı. Ayrıca akvaryumumuzda balıkların sıkışabileceği, girip çıkamayacağı boşluklar, delikler olmamalı. Balığa takılıp zarar verebilecek keskin kenarlı hiçbirşey bulunmamalı. Kum olarak tercihimiz japon balığının ağzına rahatça girip çıkabilecek ince taneli kumlar olmalı. Balığın ağzına, boğazına takılabilecek kalın çakıl tarzı taşlar bulunmamalı.



Yetersiz veya özensiz bakım


Düzenli su değişimleri yapmıyorsak, dip çekimi uygulamıyorsak, bu da balıkların hastalanıp ölmesine yol açabilir. Su değişimlerinde eklediğimiz suyun sıcaklığı akvaryumdaki su sıcaklığıyla aynı değilse, eklediğimiz su dinlenmemiş ve klor içeren suysa japon balığı ölür.



Beslenme problemleri


Japon balıkları beslenme çılgını canlılardır. Ne verirseniz ve ne kadar verirseniz yerler. Aşırı beslendiklerinde ise ölürler. Kabızlık da japon balıkları için sık görülen bir hastalık ve ölüm nedenidir. Fazla miktarda ve katı yemlerle beslemek kabızlık nedeni olabilir. Balıklarımızı haftada bir gün aç bırakmak, haftada iki gün ıspanak ve bezelye gibi kabızlığı önleyen besinler vermek bu konuda çok yardımcı olacaktır. Unutmayın, japon balığı günlerce aç kalabilir, ölmez, ama fazla beslendiğinde ölür. Bu nedenle beslenme konusuna dikkat!



İnfeksiyon hastalıkları


Japon balığı neden ölür sorusunun en önemli cevaplarındandır. Bu hastalıklara mantarlar, bakteriler, virüsler ya da parazitler sebep olabilir. Bu durum akvaryumunuza yeni eklediğiniz enfekte bir ekipman, bitki, başka akvaryumdan su, yeni balık vs sebebiyle olabilir. Bu eklenen her neyse, eğer yukarıda saydığımız ingeksiyon etkenlerinden birini içeriyorsa, bu infeksiyon etkeni böylece sizin akvaryumunuza da bulaşacaktır. Bir süre çoğalıp yayılıp, ardından da balıklarınızı hasta edecektir. Sonra da ölüm... Burada önerilenilecek en doğru şey, öncelikle akvaryumunuzda mümkün olduğunca değişiklik yapmamanızdır. Akvaryuma eklenecek her yeni şey, infeksiyon riski demektir. Peki mutlaka yapmanız gerekiyorsa? Bu durumda onları akvaryumunuza eklemeden önce dezenfekte edin. Bu kaynatarak olabilir, metilen mavili suda 1-2 gün bekleterek olabilir ya da bir başka yöntemle... Bu dezenfeksiyondan sonra akvaryumunuza ekleyin. Akvaryumda bir anda çok büyük değişiklikler yapmak da bir risktir. Değişiklikleri yavaş yavaş yapın. Balıkları strese sokmayın.



İnfeksiyon hastalıklarının bir başka sebebi de balığın direncinin aşırı düşmesidir. Bu durumda da akvaryumda normalde bulunan ama hastalık yapmayan bakteri ve mantarlar, direnci düşen balığınızı hasta edebilir. Direnç düşüklüğü beslenme problemi, stres, su değeri değişiklikleri gibi nedenlerden kaynaklanabilir.



Akvaryumdaki balıkların uyumsuzluğu


Japon balıklarının birlikte beslenebileceği çok az balık türü vardır. Benim önerim ise japon balıklarının sadece kendi türleriyle beslenmesidir. Eğer akvaryumunuzda japon balıklarınızla beraber uygunsuz balık türleri de varsa, hem balığınız strese girer, hem de balıklar birbirlerine zarar verebilir. Ayrıca balıkların farklı bakterilere direnç ve duyarlılıkları da farklı olduğundan bu da bir başka hastalık ve ölüm nedeni olacaktır.

7 yorum :

  1. 2 tane japon balıkı aldim. Ne zamndir besliyordum. Önce biri öldü sonra da öteki. Hastalandilar sanrm. Süs balığı neden ölür öğrendim ama sayenizde. Şimdi tekrar balık alcam. Bu efer bilinçli tüketiciyim ama :D

    YanıtlaSil
  2. 3 adet japon baligi aldim 2 haftadir besliyordum sonra 1 tane yavru vatoz aldim once vatoz öldü sonra japon baliginin biri diger ikisi cok direncsiz hicbisey yemiyorlar neden olabilir?

    YanıtlaSil
  3. Japon balığının ölüm sebepleri çok çeşitli olabilir. Henüz ilk 2 haftadaysanız, bu zamanlar balık ölümlerinin sık görüldüğü zamanlardır. 2-3 ay geçtikten sonra, akvaryumdaki su şartları otırduktan sonra, sudaki bakteriyel popülasyon oluştuktan sonra bu ölümler olmamalı. Bariz bir hata yapmıyorsanız olmamalı. Balık birşey yemiyorsa hasta demektir. Balıklar 3-4 gün hiçbirşey yemeden durabilir. Açlıktan ölmezler merak etmeyin. Aynı zamanda Durgunsalar, hareketsizseler hasta oldukları kesin gibidir. Tedavi başlamanız uygun olur. İlk adım hava motoru ile suyu havalandırmak ve metilen mavisi uygulamak...

    YanıtlaSil
  4. Benim japon balıkların alıyorum 5_6gun yaşıyor sonra etki oluyor sebeb bulamadim

    YanıtlaSil
  5. Bugun 2tana balik aldim eve getirdikten 4 5 saat sonra oldu ikiside suyunu musluk suyundan koydum yanliz bu kadar kisa zamanda hemen olurmu

    YanıtlaSil
  6. Bugun 2tana balik aldim eve getirdikten 4 5 saat sonra oldu ikiside suyunu musluk suyundan koydum yanliz bu kadar kisa zamanda hemen olurmu

    YanıtlaSil
  7. Balıkların suyunu direk musluktan koyup, içine balıkları attıysanız ölebilir. Çünkü suyun içindeki klor balıklar için zehirlidir. Akvaryuma koyacağınız su en az 1 gün ağzı açık kapta beklemiş su olması gerekiyor. Direk musluktan doldurmak yanlış.

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.