Japon Balığı: Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?


japon akvaryumu nasıl olmalı
japon balığı akvaryumu nasıl olmalı
Japon balığı akvaryumu nasıl olmalı? Japon balığı akvaryumu özellikleri. Japon balığı nasıl bir akvaryumda yaşar? Japon akvaryumu nasıl olmalı? Hepsinin cavabı bu yazımızda.

Japon balığı akvaryumu nasıl olmalıdır sorusunun cevabı konusunda, uygun büyüklük, uygun şekil, içerdiği ekipmanlar ve akvaryum içeriğinin düzenlenmesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir çok nokta vardır. Balık beslemeye karar verdiysek, amacımız öncelikle besleyeceğimiz balık türü için, onun doğada sahip olduğu ortamın hemen hemen aynısını akvaryumumuzda oluşturmak olmalıdır. Unutmamalıyız ki, doğada bilinen yüzlerce farklı balık türü vardır. Bu balıkların kimileri nehir ve göl gibi tatlı sularda yaşarken, kimileri de deniz ve okyanus gibi tuzlu sularda yaşarlar. Japon balıkları tatlı su balıkları olduğundan, bizim kuracağımız japon balığı akvaryumu da tatlı su akvaryumu olacaktır. Evimizdeki çeşme suyu da tuzlu su içermediğinden, akvaryumumuzda pekala kullanabiliriz. Ayrıca her balık türü, dünyada belli bölgelerde yaşamaktadır. Kimileri güney amerikadaki nehirlerde yaşarken, kimileri daha kuzeylerdeki serin gölleri mesken tutmuştur. Şüphesiz ki bu bir tesadüf değildir. Nitekim her balık türünün yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu ayrı bir su kimyası, ayrı bir sıcaklık aralığı, ve bambaşka koşullar vardır. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için en uygun ortamı nerede bulurlarsa, orada yaşar ve çoğalırlar.
Japon Balığı Akvaryumu Boyutu ve Şekli
Japon balığı akvaryumu için uygun akvaryumlar, her bir japon balığı için "en az" 20 litre su düşecek şekilde geniş akvaryumlar olmalıdır. Yani 3 japon beslemek istiyorsanız en az 60 litre, 5 japon beslemek istiyorsanız en az 100 litre kapasiteli akvaryumunuz olmalıdır. Japon balığı beslemeye yeni başlayacaksanız, bu en az 20 litre ifadesi size abartılı gelebilir. Bu noktada hemen belitmeliyim ki, japon balığı suyu en çok kirleten balıklardandır. Bu nedenle yüksek hacimlere ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bir akvaryum ne kadar genişse ve ne kadar çok su alabiliyorsa, o akvaryumu etkileyebilecek olumsuz koşullar da o kadar yavaş ve geç gelişir. Tabiki tersine, bir akvaryum ne kadar küçükse, olumsuz koşullardan o kadar hızlı ve kolay etkilenir. Yani ani sıcaklık değişimleri, su kimyasındaki değişimler vs küçük akvaryumları çok çabuk etkiler ve balıklar hastalanarak ölür. 
Bu noktada aklınıza "akvaryumcularda küçücük akvaryumda onlarca balık var" düşüncesi gelebilir. Unutmayınız ki "akvaryumcuların çoğu" malesef ticari mantıkla hareket eder. Balıkları akvaryumlarında uygunsuz koşullarda barındırabilir, size uygunsuz tavsiyeler verebilir. Unutmayınız ki, çoğu balık satıcısının amacı sattığı balıkları rahat ettirebilmek değil, mümkün olduğunca hızlı ve fazla sayıda balık satabilmektir. Balık satıcısı 30 balık içeren küçücük akvaryumundaki günlük birkaç balığın ölmesini önemsemeyebilir. Ancak unutmayınız ki, siz bu işi hobi olarak yapan biri olarak, bir süre sonra balıklarınızla duygusal bağlar kuracak ve aylar sonra tek bir balık kaybettiğinizde bile çok çok üzüleceksiniz.
Bu konuda sahip olmanız gereken bir başka bakış açısı da şudur: Akvaryumlarımızda beslediğimiz balıklar konusunda, amacımız "balığı yaşatmak" veya "canlılığını devam ettirmesini sağlamak" DEĞİLDİR! Amacımız onlara mutlu olacakları, hayatlarını doğadakine en benzer şekilde sürdürebilecekleri bir akvaryum oluşturmak olmalıdır. Bunu başarabilirsek, hem balık kaybedip üzülmeyiz, hem de yıllar içinde balıklarımızdan yavru almamız bile söz konusu olabilir.
Japon balığı akvaryumu şekli nasıl olmalıdır sorusuna cevaben; "camları dümdüz ve köşeli akvaryumlar tercih edilmelidir" denebilir. Yani bombeli akvaryumlar ve fanuslar uygun değildir. Çünkü düz olmayan camın balığın dış dünyayı şaşı olarak görmesine neden olduğu ve bunun balık için hayat boyu süren bir işkence olacağı söylenir. Zaten diğer konularda da belirttiğimiz gibi, "FANUSTA BALIK BESLENMEZ." Hem hacim olarak, hem de küresel şekli nedeniyle balıklara eziyettir bu.
Bu konu ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz bir bilgi de şu: Akvaryum hacmi nasıl hesaplanır? Akvaryumunuzun hacmini hesaplamak için, enini, boyunu ve yüksekliğini ölçmeli, sonra bu üç değeri birbiri ile çarpmalısınız. Çıkan sonuç akvaryumunuzun hacmini gösterir. Örneğin; 80cmx40cmx30cm boyutlarındaki bir akvaryumun hacmi 96000cm³, yani 96 litredir. Ancak bu akvaryumun içine koyacağımız, kum, aksesuar, filtre vb ekipmanlar nedeniyle 96 litreden biraz daha az su alacağını bilmeliyiz.
Japon Balığı Akvaryumunda Olması Gereken Ekipmanlar
Filtre:
Japon akvaryumu nasıl olmalı sorusunu cevaplarken, şu konuya mutlaka değinmek gerekir: Balıklarınızı yıllarca sağlıklı yaşatmak istiyorsanız, olmazsa olmaz ekipman filtredir. Filtreler, akvaryumdaki suyun devri daimini sağlayan, suyu filtre eden, içerdiği yararlı bakterilerle suyun kimyasına olumlu katkı yapan ekipmanlardır. Bir çok farklı biltre çeşidi vardır. Akvaryumunuzun boyutuna göre iç veya dış filtre seçiminizi yapmalısınız. Standart bir japon akvaryumunda, su yüzeyine yakın yerleştirilmiş bir iç filtre işinizi görecektir. Ayrıca birçok iç filtre, dışarıya uzanan bir boru ile suya hava baloncukları da üflemektedir. Filtrenizi yüzeye yakın yerleştirirseniz, hem suyun yüzeyinin hareketi ile, hem de bu suya üflenen baloncuklar ile balıklarınızın oksijen ihtiyacı da giderilmiş olur. Bir hava motoru kullanmıyorsanız, bu durum özellikle önem arzeder.
Filtrelerin paketlerinde hangi hacim aralığındaki akvaryumlar için üretilmiş olduğu belirtilmektedir. Buna dikkat ederek filtre seçimi yapılmalıdır. Suyu yeterince devri daim yaptıramayan bir filtre, yeterli filtrasyon sağlayamazken, gereğinden fazla devri daim yaptıran bir filtre ise, aşırı akıntı oluşturarak balıklarınızı rahatsız edecektir.
Filtrenizi su yüzeyine yakın yerleştirdikten sonra, suyu üfleyen ağzını da arka cama doğru döndürüseniz, akıntı cama vuracağından, akvaryumda aşırı bir akıntı oluşmaz ve ön cam bölgesinde balıklarınızın rahat edeceği az akıntılı bir bölge oluşur. Balıklar zamanının büyük bölümünü bu az akıntılı alanda geçireceğinden, bu da akvaryum görselliğinize katkı sağlar.
Peki "filtreyi günde kaç saat çalıştırmalıyım?" dediğinizi duyar gibiyim. Filtreler akvaryumlarımızın kalbi olarak ifade edilir. Akvaryumumuzdaki biyolojik döngü açısından önemleri çok büyüktür. Bu nedenle filtremizi 7 gün/24 saat, yani kesintisiz, sürekli çalıştırmalıyız. "Elektrik kesilir ya da filtrem bozulursa balıklarım kaç saat dayanabilir?"Bu konuda kesin bir şey söylemek imkansızdır. Ancak şurası kesindir ki, filtreniz durdu diye balıklarınız saatler içinde hemen ölmez. Bu konuda akvaryum hacminizden balık sayınıza, balıklarınızın dayanıklılığından hava motoru kullanıp kullanmadığınıza kadar bir çok etken belirleyici olur. Ancak günlerce filtre çalıştırmadığınız bir akvaryumda balık kaybı ihtimali artar.
Filtre ile ilgili en önemli diğer özellikler, sessiz çalışması ve boyutu itibariyle akvaryumda aşırı yer kaplamamasıdır. Ancak hem çok küçük, hem çok sessiz, hem uygun fiyatlı, hem de kaliteli bir filtre bulmak neredeyse imkansızdır. Bu noktada olmazsa olmazlardan ödün vermeden, kişisel önceliklerinizi ön plana çıkarmalısınız.
Su ısıtıcı ve termometre:
Japon balıkları soğuk su balıkları olarak bilinirler. Doğadaki vahşi japon balığı türleri 4-30°C arasında yaşayabilirken, akvaryumlarımızda beslediğimiz evcil japon türleri 18-25°C arasında yaşarlar. Tabiki bu aralıklar ideal yaşam aralığıdır. 18'in altına düşer düşmez ya da 25'in üstüne çıkar çıkmaz ölmezler. Ancak ideal yaşam aralıkları bu şekildedir. 
Japon balığı akvaryumunda su ısıtıcısı olmazsa olmaz değildir. Ancak japonlar ani ısı değişimlerinden kolayca etkilenip hasta olabildiklerinden, kışın su ısıtıcı kullanarak sıcaklığın 18°C altına düşmesi engellenirse, uzun yıllar yaşamaları için bu durum katkı sağlar. Mevsimine göre, uzun süre içinde sıcaklığın değişimi problem yaratmazken, özellikle kışın gece kaloriferin kapatılmasıyla evde sıcaklık aniden düşerse, problem yaratabilir. Termostatlı bir ısıtıcı bu problemi çözer. Isı 18°C altına düşer düşmez otomatik olarak çalışır ve ısı belli seviyeye gelince de otomatik olarak kapanır. Ayrı bir termometre ile sıcaklığın durumunu sürekli ölçmek ve takip etmek yine de gereklidir. Bu konuda camdan yapılmış klasik cıvalı termometreler en iyisidir. En doğru ölçümleri bu şekilde görebilirsiniz.
Su ısıtıcı alırken dikkat etmeniz gereken noktalar: Isıtıcının gücünün (watt) akvaryum hacmimize uygun olması ve satın aldığımız ısıtıcının uzunluğunun akvaryumumuzun derinliğinden kısa olmasıdır. Uzun olması durumunda ısıtıcıyı hafif çapraz yerleştirebilirsiniz. Isıtıcıyı akvaryumda filtrenin akımının doğrultusunda yerleştirmek en iyisidir. Böylece suyun daha durgun olduğu yerde değil, suyun daha hareketli olduğu yerde konumlanmış olur.
Hava motoru:
Hava motorları akvaryuma dışarıdan hava pompalayarak suyun oksijenasyonunu sağlayan cihazlardır. Japon balığı akvaryumunda hava motorları da yine olmazsa olmaz ekipmanlardan değildir. Yüzeye yakın olarak kullanılan filtreler suyu hareketlendirir ve hatta suya hava baloncukları üfler. Bu da suyun oksijenizasyonunda hayati önem taşır. Ancak yine balıklarına maksimum konfor sağlamak isteyen ve uzun yıllar aynı balıklarını kayıpsız beslemek isteyen hobiciler için hava motorunu mutlaka kullanmalarını önermeliyim. Özellikle oksijenin sudaki çözünürlüğünün azaldığı sıcak yaz mevsimlerinde bu durum daha da önem kazanmaktadır.
Hava motoru satın alırken dikkat edilecek hususlar: en önemli nokta sessiz çalışmasıdır. Aşırı ısınma problemi olmamalıdır. Kaç watt elektrik harcadığı da önemli tabiki. Motor ve hava boruları kutudan çıkar zaten. Bunun yanısıra akvaryumunuza uygun boyutta hava taşı da satın alabilir, hava borusunun ucunu bu hava taşına bağlayıp, hava taşını da akvaryumunuzun tabanındaki kumun içine arka camın önüne doğru gömerseniz, hem çok güzel bir görüntü, hem de iyi bir havalanma elde etmiş olursunuz.
Hava motorlarıyla ilgili temel bir kural da; hava motorunun mutlaka akvaryum suyumuzun yüzey seviyesinden daha yüksekte konumlanması gerekliliğidir. Aksi halde hava motoru bozulur ya da elektrik kesilirse, akvaryumumuzdaki suyu hortumdan çekebilir. Bu durumda hava motorumuzun bozulma ihtimali bir yana, akvaryumumuzdaki tüm su evimizin içine boşalabilir.

Japon balığı akvaryumu nasıl olmalıdır sorusuna cevaplar bulmaya çalıştığımız bu konu ile alakalı olarak japon akvaryumu kurulumu konusuna da göz atabilirsiniz. 

Ayrıca ilişkili diğer konular;
Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Japon Akvaryumunda Kum Seçimi

Sağlıklı balıklar!

4 yorum :

  1. Japon akvaryumu nasıl olmalıdır konusunda en onemlisi büyük olması bence. Yoksa balıklar büyümüyor. Ne yaparsınız yapın küçücük kalıyor.

    YanıtlaSil
  2. Hava motorunun yüzey seviyesin de olmasıyla ilgili olan kısmı fazla anlamadık hava motoru yukarıda mı olmalı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hava motoru yukarıda olmalı. Suyun yüzey seviyesinden daha yukarıda olmalı yani. En güvenli bu şekilde olur.

      Sil
  3. Merhaba, bilgilendirme için çok teşekkürler, çok detaylı ve güzel anlatmışsınız. Benim filtre ile ilgili bir sorum olacaktı: 35 litrelik bir akvaryumum ve içinde 2 adet japon balığım var. https://www.hepsiburada.com/venusaqua-2002f-500lt-h-akvaryum-ic-filtre-5-watt-pm-ptno6307 sitesinde yer alan filtreyi kullanıyorum. Sorum şu: Sizce bu filtre bu akvaryuma uygun mu? İkinci sorum: Bu filtre 2 şekilde kullanılabiliyor, bir şeklinde sizin de anlattığınız gibi ucuna hava hortumu bağlayarak dışarıdan hava gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Diğer şeklinde ise ucuna şelale aparatı takarak bu aparatı suyun bir miktar üstünde tutuyorsunuz ve devir daim olan su yukarıdan akvaryuma akıyor. Akvaryumcu bana ikinci yöntemi söyledi; yani şelale gibi yukarıdan aşağıya doğru su akıyor. Bu yöntem ile yeterli oksijen sağlanabilir mi? Çok teşekkür ederim şimdiden.

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.