Japon Balığı: Japon Balığı Davranışları ve Psikolojisi

Japon Balığı Davranışları ve Psikolojisi

cute goldfish ile ilgili görsel sonucu
japon balıkları
Her bir balığın bireysel olarak ayrı bir davranış biçimi, karakteri olduğu gibi, her balık türünün de kendine has davranış biçimi vardır. Yunus balığı dendiğinde hepimizde insan dostu, sevimli bir balık düşüncesi oluşurken; köpekbalığı dendiğinde saldırgan, tehlikeli ve korkutucu bir balık düşüncesi belirmesi bunun en güzel örneğidir.

Japon balıkları genel davranış biçimi olarak hareketli, ilgili, sıcakkanlı ve araştırmacı balıklardır. Normal zamanlarda akvaryum içinde genellikle akıntının az olduğu ve kendilerini güvende hissettikleri bir bölgede (burası genellikle filtrenin hemen altı olur) toplaşıp dururlar. Akvaryum camına birkaç metre yaklaştığınızda sizi görürler ve onlara yem vermeniz için akvaryumun ön camına gelip türlü şirinlikler yaparlar. Yem verdiğinizde ise yem tanelerini hızla kapışmak için birbirleriyle yarışırlar. Bu esnada kendi aralarında biraz agresif davranışlar görebilirsiniz. 

Japon balıkları beslenme çılgını balıklardır. Yem verdiğinizde mümkün olduğunca fazla yemi ağızlarına doldurmak isterler. Yutabileceklerini yutup, fazlasını ağızlarında bekletirler. Bu esnada akvaryumda ince kum varsa, ağızlarına bir miktar da kum alırlar. Bu kum besinleri parçalamalarını kolaylaştırır. Ağızlarında beklettikleri bu fazla yem onları strese sokar. Oluşan bu stres de saldırgan tavırları beraberinde getirir. Normal zamanlarda birbirleriyle gayet güzel geçinen balıklar, yemleme esnasında birbirlerini kovalayabilir, hatta birbirlerinin karnına yan yan kafa vurarak, birbirlerinin çevrelerinde dönerek saldırgan tavırlar sergileyebilirler. 

Yemlerini bitirdiklerinde kumla oynamaya başlarlar. Zeminde ince kum varsa, aynı anda 5-6 kum tanesini ağızlarına alıp, geveleyip tükürürler. Bu şekilde kum içinde kalan küçük yem parçalarını ararlar. Bu kum alma ve tükürme olayını defalarca ve defalarca tekrarlarlar.

Japon balıjları çok sıcakkanlı hayvanlardır. Öyle ki, japon balığının başını parmağıyla okşayanlar, sevenler vardır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, japon balığı sizi gördüğünde camın önüne ve suyun yüzeyine yaklaşır. Alıştırdığınız bir japon balığı başını sudan dışarı çıkartır ve onu sevmenize izin verir. Bu hareketi parmağınızdan balığınıza infeksiyon bulaşma riskini göz önünde bulundurarak pek önermeyiz. Ancak bu durum japon balıklarının canayakınlığını ve japon balığıyla insan arasında nasıl ilişkilerin kurulabileceğini göstermesi açısından önemlidir. 

Japon balıkları kendi türleri ile barışçıl olmasına rağmen, diğer birçok balık türüyle uyumsuzdur. Çöpçü ve vatoz gibi birkaç tür haricinde diğer balıklarla beraber beslenmesi doğru değildir. Saldırgan davranabilir ya da tam tersine strese girip hastalanabilir ve ölebilir. Hatta kendi türleriyle de beslenirken, yeni japon balıkları akvaryuma eklendiğinde, yine saldırgan tavırlar ve kovalamacalar gözlenebilir. Bu noktada suriye japonu olarak bilinen balıklara bir parantez açmak gerekir, çünkü bu balıkların genellikle daha saldırgan olduğu söylenir.

Üreme dönemlerinde japonlarda erkek japonun dişiyi kovaladığı gözlenir. Hatta dişi balığın karnına hafif hafif vurarak onu üremeye teşvik eder. Sonra zamanla yumurtalar ve spermler suya bırakılır, ancak yumurtalarını korumak gibi duumları yoktur. Tam tersine müdahale edilmezse kendi yumurtalarını yerler ve durum japon balıklarında yavru üretimini zorlaştırır.

Japon balıkları bölgeci değildir. Akvaryum içinde özel bölge tutmazlar. Ancak istilacı balık türlerindendir. Doğal ortamlarında bulundukları göl veya nehirde fütursuzca üreyerek diğer balıkların neslini tüketirler.

Bitkilerle pek iyi geçinemezler. İnce yapraklı ve tadını sevdikleri bitkileri yerler. Yemedikleri bitkilerle ise genelde uğraşırlar. Çekiştirir, oynar, iyi sabitlenmemişse bitkiyi kökünden sökerler.

İçinden geçebilecekleri, oynayabilecekleri, akıntıyı da keserek onları dinlendiren testi vb aksesuarları severler. 

Son derece akıllıdırlar. Japon balığı hafızası sandığınızdan çok daha uzun sürelidir. Basit oyunları öğrenebilirler. Hatta inanması güç olsa da, atılan topu geri getirebilen, basket atabilen, belli halkasal yapılar gösterildiğinde içinden geçebilen, her başarılı hareket sonrasında verilen yemi afiyetle yiyen akrobat japon balıkları da vardır. (Bkz: dünyanın en akıllı japon balığı)

İlişkili Konular:


2 yorum :

  1. 1 tane balığı 4-5 balık kovalayıp zarar veriyorlar ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  2. Bizim Japon balıklarımız cama vuruyor👩🏻

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.