Japon Balığı: Japon Balığı ile Beraber Beslenebilecek Balıklar

Japon Balığı ile Beraber Beslenebilecek Balıklar

Japon balığı ile beraber yaşayan balıklar hangileridir? Japon balığı ile ne yaşar? Japon balığı hangi balıklarla birlikte bakılabilir? Japon balığının yanına hangi balık konabilir? Japon balığıyla birlikte bakılabilen balıklar hangileridir? Japon balığı ile zebra, japon balığı ile lepistes, japon balığı ile melek, japon balığı ile ciklet yaşar mı? Japon balığı ile diğer balıkların uyumu gibi aklınıza gelebilecek her türlü soruya bu sayfada cevap bulmaya çalışalım.

Öncelikle japon balıkları birçok diğer balık türüyle iyi geçinemez. Birçok balık türü ile beraber bakılması da uygun değildir. İyi anlaşabildikleri sınırlı sayıda balık türü vardır. Akvaryumlarımızda japon balıkları ile beraber sadece bu uyumlu türleri besleyebiliriz.

Doğada ise japon balıkları istilacı balık türleri arasında geçer. Yani bulundukları göllerde ve akarsularda kısa sürede çoğalarak, diğer tüm balıkların yiyeceklerini, yumurtalarını, hatta yavrularını yiyerek nesillerini tüketirler. Bulundukları bölgeyi istila ederler. Bu nedenle akarsulara ve göllere bu balıkları salmak doğa için zararlı ve tehlikeli olduğu gibi, kanunen de yasaktır.

Japon balığımızla bereber bakabileceğimiz balık türlerini görmek için balık uyum tablosunu incelemek yeterlidir.

Balık Uyum Tablosu

Resim 1: balık uyum tablosu. (kırmızı: uyumsuz, yeşil: uyumlu, mavi: dikkat edilmeli)

Balık uyum tablosunda da görüldüğü gibi, japon balıklarının olduğu satır ve sütun, neredeyse boydan boya "uyumsuz" anlamına gelen kırmızı renkle boyanmış. Japon balığı ile bakılabilen türler olarak ise, çöpçüler, vatozlar ve köpek balıkları görünüyor.

çöpçü balığı ile ilgili görsel sonucu
Resim 2: çöpçü

Japon Balığı Neden Diğer Türlerle Beslenemez?

Bunun birçok sebebi vardır. Öncelikle akvaryum koşulları uymayabilir. Farklı tür balıklar farklı su sıcaklığı, farklı su sertliği, farklı pH isteyebilir. Örneğin 27-28 derecede beslenebilen bir balığı soğuk su seven japon balığı ile beraber bakmak doğru olmaz.

Ayrıca farklı türler daha saldırgan olabilir. Balıklar birbirlerine saldırıp yaralayabilir, öldürebilir. Bunların hiçbiri olmasa dahi, japon balıkları uyumsuz türlerle beraber beslendiğinde strese girerler. Bu durum daha kolay hastalanıp ölmelerine neden olabilir. Bu noktada "ama ben japon balığı ile melek balığına aynı akvaryumda bakıyorum, hiçbir sorun yok" gibi ifadeler ancak "acemice" olarak değerlendirilebilir. Kısa süre içinde balığınız hastalanıp ölecektir. Başka türlüsü düşünülemez.

vatoz balığı akvaryum ile ilgili görsel sonucu
Resim 3: cüce vatoz
Bu noktada akvaryumcunuzun söylediklerine de lütfen itibar etmeyiniz. Ayrıca akvaryumcuya danışarak iş yapma olayından da vazgeçmenizi tavsiye ederim. İşini hakkıyla yapan, dürüst akvaryumcuların hakkını vermeliyiz, ancak bu konuda ticari kaygılarla yapılan yanlış yönlendirmelerin de çok yaygın olduğunu aklınızdan çıkarmayın


Kişisel tercihim, japon balıklarını sadece ve sadece kendi türleriyle, yani japon balıklarıyla beraber beslemektir. Yani sadece japon balığı içeren bir akvaryum tercihimdir. Siz de kendi tercihinize göre, sadece japon ya da beraberinde çöpçü ve vatoz gibi balıkları içeren bir akvaryum oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.