Japon Balığı: Japon Balığından Yavru Almak

Japon Balığından Yavru Almak

Japon balığı yavrulaması, yumurtlaması, japon balığı nasıl yavrular? Japon balığından yavru alma, Japon balığı üretimi, japon balığını çoğaltmak gibi konulara bu yazımızda yer vereceğiz.


Japon balığından yavru almanın çok zor olduğu söylenir. Kimilerine göre imkansızdır. Kendi hallerine bırakırsanız evet, hemen hemen öyledir. Çünkü japon balıkları çiftleşseler, yumurta dökseler dahi, beslenme çılgını doğaları gereği sonrasında yumurtalarını afiyetle yerler. Dolayısıyla kendi hallerine bırakıp yıllarca bekleseniz dahi yavru alamayabilirsiniz. Peki yavru almak istersek ne yapalım? Gerçekten bu kadar zor mu? İmkansız mı? Aslında değil.
Japon Balığının Üreme Çağı
Japon balıklarının ortalama bir yaşından itibaren üreme yeteneği kazandığı, Üç yaşından itibaren ise daha verimli  bir üreme dönemi yaşadıkları söylenir. Dolayısıyla japon balığından yavru almak istiyorsanız öncelikle üreme çağına ulaşmış bir erkek ve bir dişi japon balığına sahip olmanız gerekir. Bu durumda en kolay yol akvaryumcuları gezip uygun yaş ve boyutta balıkları bulmaya çalışmaktır. Hele tesadüfen akvaryumcudaki akvaryumda birbirini kovalayan iki yetişkin japon görürseniz, şanslısınız demektir. Balıklarım daha genç ve elimdeki japon balığından yavru almak istiyorum derseniz, biraz sabretmeniz gerekecek.
Japon Balığının Çiftleşmesi
japon balığından yavru alma
Resim 1: Yumurtlama aşamasındaki hamile japon balığı
Üreme çağına gelmiş bir çift japon balığına sahip olduktan sonra yavru almak için çeşitli yöntemler vardır. Öncelikle balıklarınızı çiftleştirmeli ve yumurta almalısınız. Bunun için erkek ve dişi japon balığını bir süre ayırıp besiye çekebilirsiniz. Yüksek enerjili, kaliteli ve canlı yem destekli bir beslenme sonrası erkek ve dişi japon balığınızı aynı akvaryuma koyup çiftleşmelerini bekleyebilirsiniz. Bu aşamada akvaryum su sıcaklığındaki birkaç derece artışın çiftleşmeyi tetiklediği söylenir. Bu nedenle su ısıtıcınızın derecesini 2-3 derece artırabilirsiniz. Çiftleşmenin belirtisi erkek japon balığının dişi japon balığını akvaryum içinde kovalaması, bu esnada dişi japon balığının karnına aralıklı olarak vurmasıdır. Bu olay birkaç gün boyunca gerçekleşmiyorsa balıklarınızı tekrar ayırıp yeni bir deneme yapabilirsiniz. Böylece japon balığından yavru alma şansınız artar.
Japon Balığının Yumurtlaması
japon balığından yavru alma
Resim 2: Japon balığı yumurtaları
Kovalamaca ve çiftleşme sonrası dişi japon balığı akvaryuma yumurtalarını döker. Dökülen yumurtalar ilk deydikleri yere yapışıp kalır. Ardından erkek japon balığı da spermlerini bırakır. Böylece yumurtalar döllenir. Bu aşamadan sonra olayı kendi haline bırakırsanız balıklar yumurtaları yiyecektir. Müdahale zamanınız geldi!
Japon Balıklarını Yumurtadan Çıkartma
japon balığından yavru alma
Resim 3: Japon balığı yavruları
Balıklarınız yumurtalarını döktükten sonra bu yumurtaları başka bir akvaryuma almalısınız ki, balıklarınız sağlıklı bir şekilde yumurtalardan çıksınlar. Bu aşama en kolay akvaryumdaki bitki, aksesuar vs ile olur. Japon balığından yavru almak istiyorsanız, akvaryumunuza geniş yapraklı bir bitki, aksesuar vs koymalısınız. Balıklarınız bunların üzerine yumurta yaptığında, bu bitkiyi veya aksesuarı dikkatlice üzerindeki yumurtalarla birlikte başka bir akvaryuma alırsınız. Bu aşamadan sonra en büyük problem yumurtaların mantarlaşmasıdır. Bunu engellemek için bazı önlemler almalısınız. Öncelikle akvaryum ısısını 22-24 derece civarında bir ısıtıcı ile sabitleyin. Yumurtaların bulunduğu akvaryumu karanlık bir ortama alın. Karanlık mantarlaşmayı önlemede çok önemlidir. Ayrıca bu akvaryuma bir hava motoru bağlayın ve bolca havalandırın. Her gün bu akvaryumu kontrol edip, mantarlaşan yumurtaları dikkatlice temizleyin. Bundan başka yapmanız gereken balıklarınızın yumurtalardan çıkışını beklemektir. Yavru japon balıklarınız birkaç gün içinde çıkmaya başlayacaktır. İlk etapta yumurta içindeki keseden beslenen yavru japonlar, serbest yüzmeye geçtiklerinde beslemeye başlamalısınız. İlk 1 haftadaki beslenmeleri için yumurta sarısının iyice ezilmiş ve sulandırılmış hali iyi bir besin kaynağıdır. Bütün bu aşamalarda balık kayıpları kaçınılmazdır.  Çünkü bu aşamalardaki yavru japonlar çok hassas olacaktır ve kolayca hastalanıp öleceklerdir. Yumurtalarınızdan ne kadarını yetişkin japon haline getirebilirsiniz başarınız o ölçüde yüksektir.
Sağma Yöntemiyle Japon Balığı Üretimi
japon balığından yavru alma
Resim 4: Japon balığı sağma
Üretimde bir teknik de sağma yöntemidir. Bu yöntemde balıklar çiftleşip dişi japon yumurta ile dolduktan sonra balıklar akvaryumdan nazikçe alınır ve su dolu başka bir akvaryum üzerinde ters çevrilip önce dişi japonun karnına yumurta çıkış bölümüne doğru hafifçe bastırıp sıvazlayarak yumurtaların suya dökülmesi sağlanır. Ardından erkek japon da aynı şekilde sağılır ve spermlerin de suya karışarak yumurtaların döllenmesi sağlanır. Önce erkek, sonra dişi, sonra tekrar erkek sağma da yapılabilir. Yumurtaların sonraki süreçteki bakımı aynıdır.


İlişkili Konular:


4 yorum :

  1. yaren çınar4 Ocak 2017 17:40

    70 litrede beslediğim 3 japon balığım var. Japon balığından yavru almak en büyük hayalim. Balıklarım 1,5 senedir bendeler. Umarım birkaç sene sonra ben de balıklarımdan yavru alabilirim. Heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Japon balığından yavru almak için aceleci olmayın. Bırakın zamanı geldiğinde gönüllerince yapsınlar. Siz onları uzun süre yaşatmaya ve mutlu etmeye bakın. Çünkü çoğu japon balığı üreme çağına gelemeden ölüyor. Yavru alamamanın nedenlerinden biri de bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
  3. Benim japonlar birbirini kovaliyor 3 yasida ama yumurtalarini hic goremiyom neden

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.