Japon balığı yemleri konusunu bu başlıkta tüm ayrıntılarıyla ele alıyoruz. Japon balığı yemleri kaç çeşittir? En iyi japon balığı yemi hangisidir? Japon balığı yemi nasıl olmalı? Japon balığı yemi ne kadar verilir? Günde kaç kere verilir? Japon balığı yemi fiyatları gibi aklınıza gelebilecek her türlü sorunun cevabı bu sayfada!
Japon Balığı Sindirim Sistemi
Japon Balığı Sindirim Sistemi
Japon balığının nasıl besleneceğini öğrenmeden önce, japon balığının sindirim sistemini bilmek gerekir. Japon balığının sindirim sisteminin en önemli özelliği ise, bir midelerinin olmayışıdır. Yani japon balıklarının sindirim sistemi ağızdan başlar ve yemek borusundan itibaren dar bir tüp şeklinde vücut içinde ilerleyip, aynı şekilde anüste sonlanır. Japon balığının midesinin olmaması iki açıdan önemlidir: Birincisi, mide olmadığından yedikleri yiyeceklerin toplanacağı, bir süre bekleyeceği, sindirim işlemlerine tabi tutulacağı geniş bir bölme yoktur. Bu durumda yedikleri yiyecekler sindirim yolunda hızlı bir şekilde ilerleyip anüsten atılır. İkincisi, mide olmadığından bu balıklara bol miktar besin verildiğinde, bu besinin bir süre bekletilip sindirilebileceği bir nokta yoktur.
Japon balığı sindirim sistemi |
Japon balığını beslerken, mümkün olduğunca ideal boyut ve sayıda yem vermeye dikkat edilmeli. Japon balıkları aşırı beslendiklerinde sindirim problemleri ve kabızlık sorunu ile karşılaşırlar ve bu nedenlerle ölebilirler. Bu nedenle mümkün olduğunca sık ve az beslenmeleri daha uygundur. Verilmesi gereken yem miktarı tam öngörülemiyorsa, düşünülenden daha fazlası yerine daha azını verin. Unutmayın ki hiçbir japon balığı açlıktan ölmez, fakat aşırı beslenmek nedeniyle ölebilir.
Japon balığı doğal ortamında daha çok bitkisel besinlerle beslenir. Bu nedenle bizim japon balıkları için kullandığımız yemler de bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Piyasadaki yemlerden protein ağırlıklı olanları değil de, karbonhidrat ağırlıklı, bitkisel kökenli, fazla hava boşluğu içermeyen ve suda fazla şişmeyen, daha kompakt yemleri tercih edersek, balıklarımız daha sağlıklı ve mutlu olacaktır.
Japon Balığı Yemleri
Piyasada birçok farklı japon balığı yemi mevcuttur. Farklı markalar ve farklı fiyatlar... Başlıca japon balığı yemlerinin tiplerini granül, pond, pelet ve pul (flake) yemler olarak sayabiliriz. Balıklarınız için bu yemlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Ben kişisel olarak kaliteli markaların (Tetra veya Sera gibi) granül ve pul yemlerini öncelikle tercih ediyorum. Bu yemlerden birkaçını aynı anda satın alıp, karıştırarak ya da farklı öğünlerde farklı yemler vermek şeklinde kullanabilirsiniz. Örneğin iki farklı marka yem alıp, sabah birini, akşam diğerini verebilirsiniz.
granül japon balığı yemi |
pond japon balığı yemi |
pul japon balığı yemi |
Japon Balığı Günde Kaç Kere Yemlenmeli?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, japon balıklarının mideleri olmadığından, sık ve az beslenmeleri gerekir. Günde bir kere de beslenebilirler, ancak ideal olanı, japon balığının günlük alması gereken yem miktarının iki veya üç parçaya bölünerek gün içinde 2-3 seferde verilmesidir.
Japon Balığına Ne Kadar Yem Verilmeli?
Japon balığına bir öğünde verilmesi gereken yem miktarı ile ilgilli farklı öneriler vardır. Kimileri balığın gözü büyüklüğünde verilmeli der, kimileri de iki dakika içinde tüketebilecekleri kadar... Aslında en uygun miktarı kişi zaman içinde tecrübe ederek bulacaktır.
"Balıkların iki dakika içinde bitirebilecekleri kadar" tabiri geçerli bir tabir olarak alınabilir. Ancak yeni başlayanlar genellikle bundan daha net ifadeler duymak ister. Bunun için kabaca şöyle denebilir: Ortalama formdaki, kuyruk hariç 5-6cm boyutlu bir japon balığı için, sabah 3 adet granül, akşam 3 adet granül yem verilebilir.
Balığınızın boyutu küçükse, japon balığı yemleri tamamen toz halinde değil ama birkaç küçük parçaya ayrılacak şekilde ezerek verilebilir. Balığınızın formuna göre verdiğiniz yem miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Zaman içinde balığınız zayıflıyor ve form kaybediyorsa, verdiğiniz yem miktarını birer birer artırabilirsiniz. Eğer balığınız gün geçtikçe kilo alıyor, yağlanıyor, şişiyorsa bu gelecekte sağlığının bozulmasına yol açabilir. Böyle durumlarda yemleme miktarınızı azaltmanız uygun olacaktır. Aşırı yağlanan balığın zamanla karaciğeri de yağlanacak ve karaciğer-böbrek fonksiyonları bozulacaktır. Balığın yüzüşü dahi değişecektir.
Japon Balığına Bezelye ve Ispanak Gibi Ek Besinlerin Verilmesi
Haftada iki kere bezelye, ıspanak, havuç gibi sebzeler suda kaynatıldıktan sonra japon balığına verilebilir. Japon balıkları bu besinleri severek tüketirler. Ayrıca bu lifli gıdalar sindirim sistemlerine de çok yararlıdır. Kabızlığa bire birdir! Unutmayınız ki, sindirim problemleri ve kabızlık japon balıklarının hastalanıp ölmelerindeki önemli etkenlerden biridir. Dolayısıyla japon balığı yemleri denince, hazır satılan yemler haricinde bu çok yararlı sebzelerden de bahsetmeden olmaz.
Peki japon balığına bezelyeyi nasıl verelim? Öncelikle dondurulmuş veya konserveden ziyade taze bezelye tercih edin. Bezelyeleri su içinde içleri iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kaynatma süresi yaklaşık 45 dakika ile bir saat arasındadır. Sonrasında bezelyeleri bıçakla ortadan ikiye bölün. Kabukları kolayca sıyrılacaktır. Kabuklarından ayırdıktan sonra yumuşacık olan bu bezelye tanelerini mutfak folyosu ile bir öğünde ne kadarını verecekseniz o kadar bölümler halinde ayrı ayrı paketleyin ve buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklayın. Örneğin 3 japon balığınız varsa, her biri 2 veya 3 bezelye tanesi içeren küçük paketler halinde derin dondurucuya atın. Vereceğiniz zaman buradan çıkarıp, buzunu çözdürüp ezerek verebilirsiniz. Haftada iki defa, balık başına 1 bezelye tanesi yeterlidir (kuyruk hariç 5-6cm bir japon balığı için).
Ispanak ve havucu da aynı şekilde suda kaynatıp soğuttuktan sonra ezerek küçük parçalar halinde verebilirsiniz. Aman parçalar çok küçük ve yumuşak olsun, balığımızın boğazına takılmasın.
Japon Balığına Canlı Yem Verilmesi
Bitkisel besinler haricinde japon balıklarına proteinlerden zengin canlı yemler de verilebilir. Örneğin tatlı su karidesi. Kurutulmuş formda ufalayarak verebileceğiniz gibi, bunların özel olarak üretilmiş ve jel formunda steril olarak paketlenmiş formları da mevcuttur. Kurutulmuş karidesleri 1cm olanlarından balık başına 1 tane hafif ufalayarak verebilirsiniz (kuyruk hariç 5-6cm bir balık için). Diğer steril paketliler ise kutusunda her bir kullanım için bir paket olmak üzere birçok paket içerirler. Her bir kullanımda bir paket açarsınız ve kullanırsınız. Ne kadar kullanmanız gerektiği kutu üzerinde kaç cm balığa kaç paket şeklinde yazıyor.
kurutulmuş tatlı su karidesi
japon balığına verilebilecek steril paketli canlı yemlere bir örnek
Canlı yemleri kullanırken dikkat etmemiz gereken nokta, aşırı kullanımdan kaçınmaktır. Haftada 1 veya en fazla 2 defa verilmesi yeterlidir. Fazlası aşırı protein yüküne, böbrek hastalıklarına ve iç parazite neden olabilir.
Japon Balığını Aç Bırakmak
Yukarıda bahsettiğimiz yemleme seçeneklerini kullanırken yapmamız gereken önemli bir şey de japon balığımızı haftada bir gün aç bırakmaktır. Böylece balığımızın sindirim sistemi temizlenecek ve dinlenecektir. Kabızlık gibi problemler de azalacaktır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Japon Balığı Yemlenmesinde Kilit Noktalar
1) Japon balıklarını sabah akşam ya da günde üç öğün beslemek idealdir.
2) Granül, pond veya pul japon balığı yemlerinden en az iki farklı marka alıp farklı öğünlerde vermeliyiz. Örneğin iki farklı granül yem markasını alıp sabah birini, akşam diğerini verebilirsiniz.
3) Çok yem verirseniz balığınız ölür. Az yem vererek başlayın, zaman içinde gerekirse artırırsınız. Verdiğiniz yemi 2 dakika içinde tamamen bitirmeliler.
4) Haftada bir veya iki kere ıspanak, bezelye gibi gıdalardan suda haşlayıp verin. Kabızlığa bire bir!
5) Haftada bir veya iki gün canlı yem verin.
6) Haftada bir gün balığınızı aç bırakın. Sindirim sistemi dinlensin.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Japon balığı yemleri konusunda denk geldiğim en ayrıntılı yazılardan biriydi. Bu siteyi gördüğümden beri hep takip ediyorum. Her yerinde ayrı bir bilgi vatr. Birçok yanlışımı bura sayesinde düzelltim diyebilirim. Herşey için çok Teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilÇok faydalı ve detaylı bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler.
YanıtlaSil