japon balığı |
Japon balığı, anavatanı Çin olan, ülkemizde ve tüm dünyada en çok beslenen ve genellikle akvaryum hobisine başlayanların başlangıç balığı olarak kabul edilen sevimli, şirin, hareketli balıklardır. Japon balığı balık başına en az 20 litre su düşen akvaryumlarda beslenmelidir. Japon balığı genellikle sadece kendi türleriyle beraber beslenir. Japon balığı ile beraber beslenebilecek balıklar vatoz ve çöpçü balıkları gibi birkaç türdür. Ancak en uygunu japon balığının sadece japon balığı ile birlikte beslenmesidir.
Japon balığı bir tatlı su balığıdır ve tatlı su akvaryumlarında yaşar. 18-25 derece arası sıcaklıklar japon balığı için en uygun sıcaklık değerleridir. Japon balığı doğal ortamında bitkisel olarak beslenir. Akvaryumda da japon balığı beslerken bitkisel içerikli en az 2 çeşit yem kullanılmalı ve japon balığının severek tükettiği besinler olan ıspanak, bezelye, havuç gibi sebzeler suda haşlanarak az miktar haftada 1-2 kez verilmelidir. Japon balığı haftada bir gün de aç bırakılırsa bağırsak sistemi temizlenir ve kabızlık önlenir. Japon balığına günde 2 kere az miktar yem vermek gerekir. Fazla yem vermek japon balığının ölümüne sebep olabilir.
Japon balığı birçok farklı varyeteye sahiptir. Tül kuyruk, aslan baş, ryukin, yelpaze kuyruk, kamon, komet, tepegöz, balon göz bu varyetelerden bazılarıdır.
Japon balığı akvaryumunda filtre, su ısıtıcı, hava motoru, termometre bulunmalıdır, isteğe göre ince taneli kum ve bitki bulunabilir. Japon balığı akvaryumu için keskin kenarlı ve balığın içine girip sıkışabileceği dekorlar uygun değildir.
Japon balığı hastalıkları incelendiğinde, kabızlık, beyaz benek hastalığı, kuyruk erimesi, dropsy gözlenebilen hastalıklardan bazılarıdır. Her bir hastalık için hasta olan japon balığı akvaryumdan ayrılmalı ve bir tedavi akvaryumunda uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir.
Japon balığı davranış olarak çok şirin, sevimli, yaramaz, araştırmacı ve beslenme çılgını br balık türüdür. İyi bakıldığında yıllarca yaşamını sürdürebilir. Dünyanın bilinen en yaşlı japon balığı 43 yaşına kadar yaşamıştır. Büyüklük olarak ise 40cm'ye ulaşan japon balığı dahi vardır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.