Japon Balığı: Balık Akvaryumdan Neden Atlar?

Balık Akvaryumdan Neden Atlar?

balık akvaryumdan neden atlar
balık akvaryumdan neden atlar


Bu yazıdaki konumuz, balık akvaryumdan neden atlar? Balıklar neden zıplar, balıkların fanustan atlaması gibi konulara en ince ayrıntısına kadar değineceğiz. Balığım intihar etti diyen bazı insanların neyi kastettiğini, bunun neden olduğunu ve böyle birşeyle karşılaşırsak ne yapmamız gerektiğini açıklayacağız.

Japon balığı akvaryumdan atlar mı?

Japon balığı nadiren akvaryumdan dışarı atlayabilir. Sabah uyandığınızda ya da işten eve döndüğünüzde japon balığınızı akvaryumda göremeyebilirsiniz. Böyle durumlarda hemen akvaryumun önünü, arkasını, yanlarını kontrol etmelisiniz. Japon balığı sudan atlamış olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda onu hemen ölmüş olarak kabul etmeyin. Hemen japon balığını hayata döndürmek için çalışmalara başlayın.

Balık akvaryumdan neden atlar?

Balık akvaryumdan neden atlar diye baktığımızda karşımıza birkaç neden çıkar. Bunlardan biri suyun aşırı sıcak olmasıdır. Örneğin japon balığı soğuk su sever. Akvaryum su sıcaklığı 24 derecenin üzerine çıktığı zaman japon balığının sudan atlama eğilimi yükselir. Parazitle enfekte olan balıklar da aşırı hızlı yüzmeye başlar ve bu durumda da sudan atlayabilir. Japon balığının sudan atlamasının bir nedeni de diğer balıklar tarafından rahatsız edilmesidir. Kavgalar ve kovalamacalar balık akvaryumdan neden atlar sorusunun bir cevabı olabilir.

Japon balığı akvaryumdan atladı ne yapmalıyım?

Öncelikle akvaryumdan atlayan japon balığını hemen akvaryuma geri alın. Muhtemelen kurumuş olduğundan bu onu nemlendirmenin en iyi yoludur. Sonrasında parmaklarınızla nazikçe balığınızın üzerindeki (varsa) yapışmış kirleri, kılları vs temizleyin. 
balıkların fanustan atlaması
akvaryumdan atlayan japon balığını sakın ölmüş kabul etmeyin. Onu temizleyip akvaryuma koyun
Sonra japon balığına bolca oksijen vermelisiniz. Bunun için hemen hava motorunuzu çalıştırın ve en yüksek seviyeye alın. Suya bolca oksijen verin.

balık akvaryumdan neden atlar
japon balığına hava motoru ile bolca oksijen verin


İmkanınız varsa japon balığına saf oksijen verin. Bu daha radikal ve daha şiddetli bir tedavi olacaktır. Oksijen tüpünden doğrudan suya oksijen verebilirsiniz. Bu tedaviyi 2 saat uygulayabilirsiniz.


balık akvaryumdan neden atlar
japon balığına oksijen tüpü ile saf oksijen vermek


Japon balığı tuz banyosu

Oksijen açlığındaki japon balığına yapabileceğiniz bir başka tedavi ise japon balığı tuzlu su banyosudur. Tuz banyosu için akvaryumdan ayrı bir kaba klordan arındırılmış su konularak içine bir miktar doğal deniz tuzu ya da kaya tuzu atabilirsiniz. Ardından balığınızı bu suda 3 dakika tuz banyosu yaptırabilirsiniz. Mineraller yönünden çok zengin olan tuzlu su japon balığının tedavisine katkı sağlayacaktır. Tuz miktarını her 5 litreye 1 çay kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz.

balık akvaryumdan neden atlar
japon balığı tuzlu su banyosu


Japon balığı sarımsak suyu banyosu

Japon balığı akvaryumdan atladı ise, yapılabilecek bir başka tedavi japon balığı sarımsak suyu banyosudur. Sarımsak doğal bir detoksifiyerdir. Bir kaba doldurduğunuz kloru giderilmiş suyun içine sarımsağın suyunu ekleyip, japon balığını sarımsaklı su içinde banyo yaptırabilirsiniz. Oran 5 litre suya bir çay kaşığı sarımsak suyu şeklinde olmalıdır. Japon balığını sarımsaklı su içinde 3 dakika tutabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı suyu japon balığı infeksiyon hastalıklarında da kullanabilirsiniz. Sarımsak suyunu bir damlalıkla japon balığının ağzına günde 2 damla olacak şekilde 7-10 gün uygulayabilirsiniz.

balık akvaryumdan neden atlar
japon balığı sarımsak


Balık akvaryumdan neden atlar ve böyle bir durumla karşılaşırsak neler yapmalıyız konusunda değineceklerimiz bu şekilde. Böyle üzücü hadiseler umarım hiçbir hobicinin başına gelmez.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.