![]() |
Akvaryum balıkları neden ölür? |
Akvaryum balıkları neden ölür? Akvaryum balığı neden ölür? Akvaryumdaki balıklar neden ölüyor? Cevabı bu sayfada...
Akvaryum balıkları neden ölür sorusunun belli başlı birkaç cevabı vardır. Balıklarımızı sağlıklı bir şekilde besleyip büyütebilmek için, öncelikle uygun bir akvaryumumuz olmalı. Her balık türünün ihtiyaç duyduğu su koşulları ve dolayısıyla akvaryumun boyutu ve türü de farklıdır. Her balık türü için gerekli olan balık başına minimum su miktarı vardır. Ayrıca minimum akvaryum su hacmi... Örneğin sizin beslemek istediğiniz balık türü, en az 150 litre su hacmine ihtiyaç duyan bir tür ise, akvaryumunuz bu gereksinimi karşılamak zorunda. Eğer siz böyle bir balığı 20-30 litrelik akvaryumda beslemeye çalışırsanız, ya da akvaryumunuz büyük olmasına rağmen olması gerekenden çok fazla sayıda balığı o akvaryuma koymaya kalkarsanız, kısa süre içinde balıklarınız ölmeye başlayacaktır. Akvaryum balıkları neden ölür sorusunun en önemli cevaplarından biri işte bu akvaryum uyumsuzluğudur. Balıklar hem dışkı hem de idrar yoluyla suyu kirletmektedir. Ayrıca sudaki oksijeni de tüketmektedirler. Akvaryumunuz ne kadar küçükse, su o kadar kolayca kirlenecek, sudaki kimyasal dengeler o kadar kolayca bozulacaktır. Bu da en önemli akvaryum balık ölüm nedenleri arasındadır.
Her balık türü dünyanın farklı bir coğrafyasında, farklı bir ortamda ve tabiki farklı sıcaklıkta yaşamaktadır. Örneğin doğada tropikal iklimlerde yaşayan bir balık türü, evimizdeki akvaryuma koyduğumuzda da türünün özelliğini devam ettirecek ve aynı gereksinimlere sahip olacaktır. Normal doğasında yaklaşık 30 derece civarında yaşayan bir balık türünü evimizde beslemek istiyorsak, mutlaka bir su ısıtıcıyla akvaryum suyunu uygun sıcaklıkta tutmamız gerekir. 30 derece sıcaklık isteyen bir balığı 20 derecede 15 derecede yaşatmaya çalışırsak, sonuç şüphesiz ki hüsran olacaktır. Akvaryum balıkları neden ölür sorusunun cevaplarından biri de bu su sıcaklığı meselesidir.
Akvaryumda uygun su ortamını sağlayabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bazı ekipmanlar vardır. Örneğin filtre ve hava motoru gibi. Bu ekipmanlara sahip değilsek ya da yetersizse, su kalitemiz yeterli olmayacağından uzun vadede mutlaka problemlerle karşılaşırız.
Akvaryum balıkları neden ölür konusunda değinilmesi gereken bir husus da akvaryumda uygunsuz aksesuarlara yer verilmesidir. Akvaryumda balıkların sıkışabileceği, girdiğinde geri çıkamayacağı delikler veya dar geçitler bulunmamalıdır. Keskin kenarlı kaya parçaları vs olmamalıdır. Akvaryuma koyduğumuz tüm aksesuarlar akvaryumlar için özel olarak üretilmiş aksesuarlar olmalıdır. Menşeini bilmediğimiz hiçbir şeyi akvaryuma koymamalıyız. Örneğin güzel görünüyor veya hoşumuza gidiyor diye uygunsuz bir aksesuarı akvaryuma yerleştirdiğimizde, aksesuarın üzerindeki boya suya salınım yapabilir ve akvaryum balığının ölüm nedenlerinden biri olabilir. Hatta bu noktada akvaryum yapımında kullanılan silikon dahi önemlidir. Silikon da akvaryum yapımında kullanılabilecek silikonlardan olmalıdır.
Akvaryum hobisine yeni başlayan herkes ilk zamanlar çok heveslidir. Hevesle, heyecanla, büyük istek ve arzuyla balıklarının bakımını yapar. Ancak balık bakımı özen, sabır ve sürekli ilgilenme isteyen bir hobidir. Geçen zaman içinde hobicinin ilgi ve isteği azalabilir. Akvaryum bakımı aksamaya başlayabilir. Haftada bir defa mutlaka yapılması gereken akvaryum bakımı, temizliği, dip çekimi ve su değişimi aksarsa ve gecikirse, zaman içinde balıkların gelişimi etkileneceği gibi, ayrıca balık hastalıklarında ve ölümlerinde de artış ortaya çıkabilir. Dolayısıyla akvaryum balıkları neden ölür sorusunun cevaplarından biri de yetersiz bakımdır.
Akvaryum balıklarından her bir tür ayrı beslenme koşulları gerektirir. Her balık türünün yiyeceği yem farklıdır. Balığın türüne göre bitkisel, hayvansal, proteinden zengin, karbonhidrattan zengin gibi farklı yem türlerinin birkaçından uygun miktarda vermek gerekir. Balık türüne uygunsuz yem verilmesi, aşırı miktarda yem verilmesi gibi sebepler akvaryum balıkları neden ölür konusunda değinilmesi gereken önemli noktalardandır. Uygunsuz beslenen balıklar kabız olabilir, obez olabilir ve ölebilir.
İnfeksiyon hastalıkları da akvaryum balıklarında ölüm sebeplerindendir. Her türlü mantar, parazit, bakteri ve virüs infeksiyonu balıklarımızı hasta edip öldürebilir. Bu nedenle akvaryuma soktuğumuz her canlı, her aksesuar ve her bitki steril edilip öyle eklenmelidir. Örneğin birkaç saat metilen mavili suda bekletip sonra akvaryuma ekleyebiliriz. Ayrıca akvaryuma balık eklerken, akvaryumcudaki akvaryumun suyunu akvaryumumuza karıştırmamalıyız. Neticede o suda mikrop var mı bilmiyoruz.
Akvaryum balıkları neden ölür konusunda değineceğimiz son nokta ise akvaryumdaki balıkların uyumu. İstediğiniz her balığı akvaryumunuza ekleyemezsiniz. Akvaryumda sadece uygun balık türleri bir arada bakılabilir. Hangi balıklar beraber beslenebilir sorusunun cevabı için balık uyum tablosunu inceleyebilirsiniz.
Sağlıklı balıklar!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.