Japon Balığı: Japon Balığı Nasıl Üretilir?

Japon Balığı Nasıl Üretilir?

Japon balığı nasıl üretilir
Japon balığı nasıl üretilir


Japon balığı nasıl üretilir? Japon balığı nasıl ürer? Cevabı bu sayfada!

Japon balığı nasıl üretilir sorusunu cevaplarken, öncelikle üreme için hangi koşullar gerektiğini belirterek başlayalım. Japon balığı üretimi için öncelikle yetişkin erkek ve yetişkin dişi gereklidir.

Japon balıkları 1-3 yaş arası üreme çağına erişir. Özellikle 3 yaşından itibaren üreme beklenmelidir. Ancak sadece bir akvaryumda üreme çağına erişmiş yetişkin erkek ve yetişkin dişi olması da yeterli değildir. Uygun koşulların da oluşması gerekir.

Japon balığı nasıl üretilir konusunda birçok farklı yöntem vardır. En çok kabul göreni şöyledir:
Dişi ve erkek japon balığı ayrı ayrı akvaryumlara alınır. Besiye çekilir. Bu esnada hem birkaç farklı çeşit kuru japon balığı yemi, hem bitkisel besinler, hem de canlı yemler verilmelidir. Bitkisel besinler olarak ıspanak, bezelye, havuç, brokoli gibi sebzeler suda haşlanarak verilir. Canlı yem olarak ise karides ve krill gibi canlı yemler kullanılabilir. Bu canlı yemlerin steril paketlenmiş formlarını kullanmak en doğrusudur. Bir süre beside tutulan dişi ve erkek japon balığı sonrasında aynı akvaryuma alınır. Ardından suyun sıcaklığı birkaç derece artırılır. Böylece balıklardaki üreme iç güdüsü tetiklenir. Erkek japon balığı dişi japon balığını akvaryum içinde kovalamaya başlar. Sık sık dişinin karnına vurarak onu yumurta dökmeye teşvik eder. Dişi japon balığı yumurtalarını döktüğünde, erkek japon balığı da spermlerini suya bırakır. Böylece su bulanık bir renk alır. 

Japon balığı nasıl üretilir konusunda tam bu an en kritik müdahale anıdır. Bu noktada balıklarla yumurtalar ayrılmalıdır. Aksi halde balıklar kendi yumurtalarını yiyeceklerdir. Ya balıkları başka akvaryuma almalısınız ya da yumurtaları. Sanki balıkları başka akvaryuma almak daha kolay ve mantıklı gibi :)

Japon balığı nasıl üretilir konusunda bir sonraki adım döllenmiş yumurtalarımızı korumak. Bunun için öncelikle yumurtaların bulunduğu akvaryumda su seviyesini 15-20cm yüksekliğe indirmeliyiz. Böylece yumurtaların üzerindeki basınç azalmış olur. Su sıcaklığını 24-25 derece civarına sabitlemeliyiz. Hava motorunu bu akvaryumda en yüksek düzeyde çalıştırmalıyız. Böylelikle suyu iyice havalandırmalı ve oksijenlendirmeliyiz. Sonra su içine metilen mavisi damlatmalıyız. Sonrasında siyah bir poşet ya da örtüyle yumurtaların bulunduğu bu akvaryumu örtmeli ve karanlıkta bırakmalıyız. Bu son iki hamlemiz de yumurtaların mantarlaşmasını engelleyecek ve daha çok yumurtadan yavru çıkmasını sağlayacak. Bundan sonra tek yapacağımız beklemek!

Japon balığı nasıl üretilir konusunda belki de en önemli nokta yumurtadan yavruları çıkartmak ve kayıpsız olarak büyütmek. Balıklarınız çiftleşebilir, yumurta yapabilir. Yumurtadan yavrular da çıkabilir. Ancak 1 ay içinde yavruların tamamı ölüyorsa, burada japon balığı üretiminden bahsedemeyiz sanırım. Belki de japon balığı üretimi çok zordur denmesinin sebebi budur. Her adımdaki ayrı zorluk ve problemler...

3-4 gün sonra yavru japonlar yumurtalardan çıkmaya başlarlar. İlk başta yumurtaya yapışık dururlar. Bu esnada beslenme ihtiyaçlarını yumurtadan karşılarlar. Bu aşamada yem vermeye gerek yoktur. Birkaç gün içinde yumurtadan tamamen ayrılır ve su içinde serbestçe yüzüp yiyecek aramaya başlarlar. Bu aşamada yavrular artemia veya yumurta sarısı ile beslenebilir. Yavruları en az kayıpla büyütüp erişkin japon balıkları haline getirmek artık sizin maharetinize kalmıştır.

Japon balığı nasıl üretilir? Belli bir bilgi düzeyiniz oluştu sanırım. Sağlıklı balıklar...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.