Japon Balığı: Süs Balığı Neden Ölür?

Süs Balığı Neden Ölür?

süs balıkları neden ölüyor
Süs balığı neden ölür


Süs balığı neden ölür konusunda ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri, en sade ve basit bir anlatımla paylaşmaya çalışacağım bu sayfada. Süs balığı olarak tabir ettiğimiz akvaryum balıkları, aslında pek çok çeşittir. Her balık türü için ayrı bilgiler, ayrı özellikler mevcuttur. Ancak türü ne olursa olsun, aslında süs balığı neden ölür sorusunun cevapları çok temel ve basit noktalara bağlanır.

1) Su Değişimlerine Dikkat!

Akvaryumda su değişimi, süs balığı beslemeye yeni başlayanların en çok yaptığı hatalardandır. Akvaryumda birçok balık için, haftada bir su değişimi yapmak uygundur. Çünkü balıklar suyu zamanla hem sizin görebildiğiniz, hem de göremediğiniz şekillerde kirletirler. Örneğin balık dışkılarını vs görebilirsiniz, ama balıklar için zararlı olan, nitrat, amonyak, karbondioksit gibi bileşikleri gözle göremezsiniz. Bu nedenle su değişimi şart. Ama suyun tamamını değil, sadece bir kısmını değiştiriyoruz. Örneğin suyun dörtte birini akvaryumdan alıyoruz. Yerine mutlaka en az bir gün boyunca ağzı açık kapta dinlendirilmiş su koyuyoruz. Eklediğimiz suyun sıcaklığı da mutlaka akvaryumdaki suyun sıcaklığı ile aynı olacak. Suyu neden bir gün bekletiyoruz? Çünkü suyun içindeki klor balıklar için zehirlidir. Bir gün ağzı açık kapta beklettiğimizde, bu klor uçar ve zararsız hale gelir.

2) Fazla Yem Vermeyin!

Balıklar sandığınızdan çok daha az yemle doyar. Hiç bir balık açlıktan ölmez. Ama fazla yem verirseniz ölebilir. Balıklar bir iki gün hiç yem vermeseniz bile hayatlarına sorunsuz devam edebilirler. Ama fazla yem verirseiz, kabız olup ölebilirler. O yüzden mümkün olduğunca az yem vermeye özen gösterin.

3) Küçücük Akvaryumda Bir Sürü Balık Beslemeye Çalışmayın

Süs balığı tüm ihtiyaçlarını içinde bulunduğu sudan karşılar. Ve tüm atıklarını da içinde bulunduğu bu suya bırakır. Dolayısıyla akvaryumun büyük olması çok önemli. Akvaryumun boyutu kadar, beslediğiniz balık sayısı da önemli. 20 litre akvaryumda 5 tane süs balığı beslemeye çalışırsanız, balık ölümleri kaçınılmaz olur. Balıklar sandığınızdan çok daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Peki akvaryumcuda küçücük akvaryumda bir sürü balık vardı ama? Orada olur tabiki. Çünkü onların amacı süs balığını sağlıklı bir şekilde uzun yıllar beslemek değil, bir an önce mümkün olduğunca fazla miktarda balık satmak. Bu sizi aldatmasın.


4) Filtre edinin!

Akvaryumda filtre en önemli ekipman. Mutlaka bir filtre edinin. Fanusta balık beslenmesini önermiyoruz. Büyük akvaryumlarda beslenmesi önerimizdir. Ancak şimdi fanuslar için bile filtre satılıyor. Filtre sayesinde hem suyunuz filtre edilir, hem de filtreye yerleşen yararlı bakteriler sayesinde balıklarınız uzun yıllar sağlıklı yaşayabilir.


5) Her Balık Türü Diğer Her Balık Türüyle Beraber Yaşatılamaz

Şunu kastediyorum. Bir akvaryum alıp, görünüş olarak beğendiğiniz tüm balıkları içine dolduramazsınız. Örneğin; japon balığını çok seviyorsunuz, melek balığınıda çok beğendiniz. Tutup aynı akvaryuma(ne kadar geniş olursa olsun) hem japon balığı, hem melek balığı, hem lepistes koyamazsınız. Birbirlerine saldırabilirler. Birbirlerini avlayıp yiyebilirler. Bunlar olmasa bile, birbirlerini strese sokarlar ve bu da hastalanıp ölmelerine sebep olur. Ayrıca japon balığı soğuk su sever, melek ise sıcak su sever. Neresinden baksanız olmaz yani. O halde en doğrusu önce balık uyum tablosunu incelemek ve buna göre besleyeceğiniz balıklara karar vermek. Balık uyum tablosuna ulaşmak için tıklayın.

Yukarıda saydıklarımız, süs balığı neden ölür konusunda değinebileceğimiz en ama en temel noktalar. Bunlar haricinde daha o kadar çok bilgi var ki, bu sayfada ancak bu kadarını paylaşabildim. Bu sayfada amacım, en sık yapılan hatalara dikkat çekmekti. Umarım faydalı olmuştur. Uzun ömürlü, sağlıklı balıklar sizlerin olsun!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.