Japon Balığı: Japon Balığı Kara Benek Hastalığı

Japon Balığı Kara Benek Hastalığı

japon balığı kara leke hastalığı
japon balığı kara benek hastalığı

Japon balığı siyah benek hastalığı veya japon balığı kara leke hastalığı, japon balığında başlıca iki çeşit hastalığa işaret eder. Birincisi, amonyak yüksekliği, cilt yaralanması sonrası iyileşirken ortaya çıkan kara benektir. İkincisi ise parazit hastalığı sonucu ortaya çıkan japon balığı kara benek hastalığıdır. 

Ancak unutmayınız ki japon balıkları zaman zaman herhangi bir hastalık olmadan da çeşitli doğal renk değişimleri gösterebilirler. Balığınızın rengi tamamıyla da değişebilir, ya da lokalize kara benek oluşumu gözlenebilir. Bu kara benekler herhangi bir hastalık olmadan da oluşabilir. Peki nasıl ayıracağız? Öncelikle en önemli ayrım japon balığının hareketlerindendir. Vücudunda kara lekeler olan bir japon balığının hareketleri de durgunlaşmışsa, dibe çöküyorsa, yeme ilgi göstermiyorsa o japon balığı kara benek hastalığı açısından dikkatle incelenmeli ve tedavi edilmelidir. Ancak vücudundaki kara beneklere rağmen hareketleri tamamen normalse, yüzüyor, oynuyor, yem yiyor, akıntılı bölgeler de dahil geziniyorsa, japon balığı kara leke hastalığından ziyade renk değişimi düşünmek gerekir. Kara benek hastalığı ile renk değişimini ayırmak konusunda önemli bir gösterge de şudur: Japon balığı kara benek hastalığında benekler vücutta asimetrik yerleşmiştir. Renk değişiminde ise, kara benekler japon balığının vücudunda genelde orta hatta, balığın tepe bölgelerinde ve simetrik olarak yerleşir. Örneğin burunda, kafanın tepesinde, sırtta orta bölgede gibi.

Japon balığı siyah benek hastalığının en sık nedenlerinden biri amonyum yanıklarıdır. Amonyum yanıklarındaki siyah leke aslında bir iyileşme belirtisidir. Amonyum yanıkları sonrasında iyileşmekte olan deri siyah bir renk alır ve bu da japon balığında siyah leke olarak görülür. Tedavide öncelikle akvaryumdaki amonyaktan kurtulmak gerekir. Bunun en kolay ve hızlı yolu, su değişimidir. Amonyak seviyesi normale dönene kadar her gün belli oranlarda su değişimi yapmak gerekir.


Siyah benek hastalığının ikinci bir nedeni de parazitlerdir. Yaklaşık 2mm boyutlu siyah benekler vardır. Siyah benekler parazit içerir. Antiparazitik ilaç kullanmak gerekebilir. Hastalık geçtikten sonra bu siyah lekeler skar olarak kalabilir.


Japon Balığı Kara Benek Hastalığı Tedavisi

Her gün belli oranlarda su değişimi yapın. Suyunuzun amonyak düzeyini düzenli olarak test edin. Az akvaryum hacimlerinde çok fazla balık beslemekten kaçının. Fazla balık yükü fazla amonyak, fazla amonyak da japon balığı siyah benek hastalığı demektir. Filtreniz düzgün çalışsın, 24 saat çalışsın ve akvaryum hacminiz için yeterli bir filtre olsun. Balıklarınıza gereğinden fazla yem vermeyin. Yenmeyen yemler amonyak miktarını artırır. Özellikle yeni kurduğunuz bir akvaryumsa çok dikkatli izleyin. Çünkü yeni kurulan akvaryumda 1. hafta sonunda amonyak miktarı en üst düzeye ulaşır. Bu da japon balığı kara benek hastalığına sebep olabilir.

1 yorum :

  1. Bu parazitler, su değişimi veya akvaryum temizliği yaparken bizlere de geçebilir mi?

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.