japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım? |
Japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım? Japon balığı ölüyor. Can çekişen balık nasıl kurtarılır? Can çekişen balığa ne yapılır? Ölen japon balığı ne yapılır? Japon balığı nasıl canlandırılır? Hepsinin cevabı bu yazımızda.
Bu başlığa bir arama sonucu geldiyseniz, muhtemelen şu an çok zor durumdasınız. Balığınız durgunlaşmış, belki hareketsiz. Belki ara ara hareketleniyor ama onun dışında sürekli yüzeyde veya dipte hareketsiz duruyor. Yem yemiyor. İçinde bulunduğunuz durumun geri dönüşü zor, ancak hala yapılabilecek birşeyler var. Hepsini, tek tek, en ayrıntılı haliyle aşağıda açıklıyorum. Şimdiden geçmiş olsun.
Japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım?
Japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım diyorsanız, herşeyden önce onu ana akvaryumunuzdan çıkartın. Başka bir akvaryuma koyun. Başka akvaryum yoksa, plastik saklama kapları vardır mutfakta kullanılan. Hemen bunlardan bir tane alın. 10 litrelik küçük bir kap bile işinizi görür. Evde dinlendirdiğiniz sudan bu kaba doldurun. Suyun sıaklığı akvaryumunuzdakiyle aynı olsun. Çok sıcak ya da çok soğuk olmasın. Mutlaka en az 1 gün ağzı açık bir şekilde bekletilmiş su olsun.(Böylece içindeki zehirli klor uçmuş oluyor). Ardından balığınızı bu kabın içine alın. Bir iki gün yem vermeyin. Bir iki gün aç kalmakla balığa hiçbirşey olmaz. Ayrıca balık dışkısını yapıyor mu diye takip edin. Böyle bir ayrı akvaryumda ya da kapta dışkısını takip etmeniz çok kolay olacaktır. Ayrıca diğer balıklar hasta balığınızı rahatsız etmemiş olur. Akvaryum suyundan kaynaklanan bir problemse eğer (sudaki bir enfeksiyon, su değerlerinde bozukluk vb), böyle ayrı bir kaba alarak, balığın bu sorundan kurtulup temiz ve sağlıklı bir su içinde olmasını da direk sağlamış oluyorsunuz böylece.
Sonra japon balığına bolca oksijen vermelisiniz. Bunun için hemen hava motorunuzu çalıştırın ve en yüksek seviyeye alın. Suya bolca oksijen verin.
japon balığına hava motoru ile bolca oksijen verin |
İmkanınız varsa japon balığına saf oksijen verin. Bu daha radikal ve daha şiddetli bir tedavi olacaktır. Oksijen tüpünden doğrudan suya oksijen verebilirsiniz. Bu tedaviyi 2 saat uygulayabilirsiniz.
japon balığına oksijen tüpü ile saf oksijen vermek |
Japon balığı tuz banyosu
Oksijen açlığındaki japon balığına yapabileceğiniz bir başka tedavi ise japon balığı tuzlu su banyosudur. Tuz banyosu için akvaryumdan ayrı bir kaba klordan arındırılmış su konularak içine bir miktar doğal deniz tuzu ya da kaya tuzu atabilirsiniz. Ardından balığınızı bu suda 3 dakika tuz banyosu yaptırabilirsiniz. Mineraller yönünden çok zengin olan tuzlu su japon balığının tedavisine katkı sağlayacaktır. Tuz miktarını her 5 litreye 1 çay kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz.
japon balığı tuzlu su banyosu |
Japon balığı sarımsak suyu banyosu
Can çekişen balık nasıl kurtarılır konusunda yapılabilecek bir başka tedavi japon balığı sarımsak suyu banyosudur. Sarımsak doğal bir detoksifiyerdir. Bir kaba doldurduğunuz kloru giderilmiş suyun içine sarımsağın suyunu ekleyip, japon balığını sarımsaklı su içinde banyo yaptırabilirsiniz. Oran 5 litre suya bir çay kaşığı sarımsak suyu şeklinde olmalıdır. Japon balığını sarımsaklı su içinde 3 dakika tutabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı suyu japon balığı infeksiyon hastalıklarında da kullanabilirsiniz. Sarımsak suyunu bir damlalıkla japon balığının ağzına günde 2 damla olacak şekilde 7-10 gün uygulayabilirsiniz.
japon balığı sarımsak |
Ölmek üzere olan balığa ilaç uygulamaları
Japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım diye soran birine tedavi akvaryumuna almak ve bolca oksijen vermekten sonra en önemli bir diğer öneri, ilaç uygulamaları yapmaktır. İlaçlar mutlaka ana akvaryumda değil, tedavi akvaryumunda uygulanmalı. Hastalığın sebebini biliyorsanız, buna göre tedavi uygulamalısınız. Yani bakteriden kaynaklanan bir hastalıksa antibiyotik uygulamalısınız, mantardan kaynaklanıyorsa antifungal, parazitten kaynaklanıyorsa da antiparazit ilaç uygulamalısınız. Ancak anlamadıysanız. Hastalığın nedenini bilmiyorsanız, tecrübesizseniz, sizin de uygulayabileceğiniz bir reçete var.
Tedavi akvaryumuna öncelikle metilen mavisi damlatın. Metilen mavisi akvaryum ürünleri satan tüm petshoplarda vardır. Metilen mavisini, üzerinde yazdığı ölçülerde, ya da akvaryum suyunu maviye boyayacak kadar damlatın. Metilen mavisi birçok infeksiyon etkenine karşı etkili bir ilaçtır. Bunun haricinde Akvaryuma yine petshoplarda satılan parazitlere karşı etkili tabletler var, onlardan ekliyebilirsiniz. Tableti bir bardak sıcak suda eritebilir, soğuması için bekleyebilir, ardından da akvaryuma ekleyebilirsiniz. Bunun dışında bir de antibiyotikler var. Bazı akvaristler için üretilmiş bazı antibiyotikleri akvaryum suyuna belli ölçüde eklediklerini ve olumlu sonuç aldıklarını söylüyorlar, ancak yine petshoplarda satılan ve özel olarak akvaryumlarda kullanılmak üzere hazırlanmış antibiyotikleri kullanmanız daha uygun olacaktır şüphesiz.
Eğer hastalığı tanıyamayacak kadar tecrübesizseniz, durup balığınızın ölümünü beklemek yerine, metilen mavisi, antiparazit ileç ve antibiyotiği beraberce uygulamanız balığınızın kurtulma şansını artırabilir. Çünkü böylece hem bakterileri, hem mantarları, hem de parazitleri kapayan geniş çaplı bir tedavi vermiş oluyorsunuz. Ölmek üzere olan bir balık için alınmaya değer bir risk olabilir.
Japon balığı ölmek üzere ne yapmalıyım diye soran hobicilerin sorularına yanıt vermeye çalıştık bu yazıda. Umarım balıklarınız kurtulur. Sağlıklı ve uzun ömürlü balıklar dilerim...
Japon balıklarımdan biri 2 gün ölce ölmüşdü.Şimdi bir balığım daha hastalandı.Arttı sanırım hastalığı. Japon balığım ölmek üzere. Dediklerinizi yapmaya başladım. başka yapabileceğim birşey varsa önerisi olan lütfen yazsın. Balığımı kurtarmak istiyorummm:(
YanıtlaSilmerhaba japon balığım ölmek üzere can çekişiyor deiğer balıkdA onun cn çekiştiğini falan herşeyini gördü psikolojisi bozulurmu
YanıtlaSilBozulmaz :)
SilSarımsak banyosu yaptırırken öldü sanki bu canlanır gibi oldu sonra hiç hareketsiz 1dk tam öldü deyip çöpe atacakken hiç birşey olmamış gibi yüzmeye başladı. Ara ara duruyor yine ama canlandı
YanıtlaSilHarikasınız balığımı sayenizde kurtardım allah razı olsun
YanıtlaSilsa
YanıtlaSilBenim balıkta iki gündür öyle napmaşıyıö
YanıtlaSilYukarıda yazıyor işte :)
Silwhat fak
YanıtlaSildün yanlışlıkla fazla yemleme yapmışım 2 tane japon balığım vardı biri öldü hemen suyu akvaryumu temizledim diğer japon balığımda ara sıra kuma yatıyor yanına gidip hareket etmesini sağlıyorum bi çok hareketli bi çok hareketsiz ne yapacağımı şaşırdım dışkılama var suyuna belirli aralıklara eklemeler yapıyorum. ilaç almak doğru mu çok kafam karıştı çok üzgünüm:(
YanıtlaSilBenim balığım yüzeyde yan yatıyor ama nefes alıyor aradada haraket ediyor bende tuzlu su banyosunu deniyormuş eminim yaşar yaşamasını istiyorum 😔
YanıtlaSilKesnlikle baska kaba alın işe yarıyor
YanıtlaSil