Japon Balığı: Akvaryum Neden Kokar?

Akvaryum Neden Kokar?

Akvaryum neden kötü kokar
Akvaryum neden kokar


Akvaryum neden kokar? Akvaryumda kötü koku sebepleri, akvaryum neden kötü kokar? Akvaryumda kötü koku neden olur? Cevabı bu yazımızda!

Akvaryuma hepimiz hevesle sahip olduk. Özenle baktık balıklarımıza. Temizledik, düzenledik, türlü masraflar ettik. Ancak zaman içinde akvaryumda kötü koku mu oluştu? Akvaryumunuz kötü mü kokuyor? Akvaryum neden kokar sorusunun bir sürü farklı cevabı olabilir. Çünkü birçok farklı etken, akvaryumda kötü koku oluşmasına sebep olabilmektedir. 

Akvaryum Temizliğinin Aksatılması

Öncelikle akvaryum neden kokar sorusunun en sık cevaplarından biri, düzenli akvaryum temizliğinin aksatılmasıdır. Hevesle alınan akvaryum ve balıklara ilk zamanlar büyük özen ve dikkatle bakılır. Temizlenir, düzenlenir. Ancak akvaryum hobisi uzun süreli bir hobidir. Özellikle uzun süredir akvaryumunuz varsa, zamanla bu düzenli akvaryum temizliği işi rutine biner ve hobiciyi sıkabilir. Bu durumda yavaş yavaş o düzenli akvaryum bakımları aksamaya başlar. Haftada bir yapılan dip çekimi ve su değişimi 10 günde bire, sonra zamanla 2 haftada ve 3 haftada 1'lere çıkar:) Asla tasvip etmediğimiz bu durum birçok hobicinin başına gelmiştir. Özellikle hayatı yoğun yaşadığı dönemlerde. Dip çekimi yapılmadığında ve su değişimi aksadığında hem su sararıp kirlenir, hem de kötü bir koku oluşmaya başlar. Bilirsiniz işte, balık hali gibi. Ya da akvaryumcu dükkanı gibi. Sanırım ikinci örnek daha bi oturdu :) 

Bu temizlik konusunda özellikle önermek istediğim şudur: Dip çekimi mutlaka düzenli ve sık aralıklarla yapılmalı. %20-25 su değişimleri de keza öyle. Ancak unun haricinde akvaryum camlarını mutlaka akvaryuma özel süngerler ve fırçalarla temizlemeliyiz. Bu noktada özellikle dikkat çekmek istediğim bölüm, akvaryum camlarının en üst kısmı. Hani şu çoğu zaman suyun dışında en üstte kalan, çerçeveli akvaryumlarda çerçeve tarafından kapatılan bölüm. Bu bölümün temizliğine özellikle dikkat edin. Çünkü en çok atlanan kısımlar buralar oluyor. Çerçeveli akvaryumlarda, çerçeve nedeniyle bu bölge görünmediğinden, hep kirli kalıyor ve zamanla da koku yapmaya başlıyor. 

Akvaryum neden kötü kokar sorusunun cevabını öncelikle ve büyük büyük büyük oranda bu temizlik işinde aramak gerekir. Bundan sonraki başlıklar da önemlidir ama asla bu ilk madde kadar değil.

Akvaryum Yerinin Yanlışlığı

Akvaryumlarımızı bazen duvar dibine, hatta dolap içi gibi yerlere yerleştiriyoruz. Bu durumda akvaryum camına sıfır olacak şekilde bir yere yerleştirmişsek, o camın ya da camların temizliği pek mümkün olmuyor. Mesela akvaryumunu bir dolap içine, sıfıra sıfır yerleştiren bir hobici, yan camların ve arka camın temizliğinde hep zorlanacaktır. Bu da kötü görüntüyü ve kötü kokuyu beraberinde getirecektir.

Ayrıca, akvaryumun direk güneş ışığı alan bir bölgeye yerleştirilmesi de kötü koku sebebi olabiliyor. Akvaryumun günün sadece kısa bir bölümünde güneş ışığı alacak şekilde gölge bir yerde konumlanması en doğrusudur.

Aşırı Yemleme

Akvaryum neden kokar sorusunun önemli cevaplarından biri. Balıklarımızı hep fazla yemleme eğilimindeyiz değil mi? Balıklarımız biran önce büyüsün diye mi? Yoksa aç kalmalarını istemediğimizden mi? Ya da onları yem yerken görmek hoşumuza gittiğinden mi? Belki de sürekli yeme çabasında olduklarından bizim de onları hep aç kaldılar sanmamızdan?:) Sebebi her nedir bilmiyorum ama, balıklarımızı gereğinden fazla besleme eğilimimiz hep olmuştur. Ancak aşırı besleme balıklar üzerinde sayamayacağımız kadar çok kötü etkiler yaratabildiği gibi, akvaryumun kötü kokması açısından da son derece önemli. Attığımız fazladan yem balıklar tarafından yenmeyip kum içinde, kıyıda köşede kaldığında zamanla çürüyor. Akvaryumda kötü koku olarak bize geri dönüyor. Aşırı beslemeden kaçınırsak, kötü kokuyu önleyebiliriz.

Akvaryum neden kokar sorusuna cevap aradığımız bu yazımız umarım sizin kafanızdaki sorulara da ışık tutmuştur. Hepinize sağlıklı balıklar!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.