Japon Balığı: Akvaryumda Yosun Nasıl Önlenir?

Akvaryumda Yosun Nasıl Önlenir?

akvaryum yosun sorunu
akvaryumda yosun nasıl önlenir


Akvaryum yosun sorunu bu hobinin en can sıkıcı taraflarındandır. Hem bizi temizlikle yorar, hem de sık sık oluşan bu kötü görüntü nedeniyle seyir zevkimiz etkilenir. Ama bu kaçınılmaz son değildir. Doğru hamlelerle bu sorunla başetmek, hatta kökten çözmek mümkün olabilir. O halde akvaryumda yosun nasıl önlenir konusuna eğilmek yerinde olur.

Her akvaryumda kısmi yosun oluşumu gözlenecektir. Bu durum aralıklı olarak yaptığımız akvaryum temizliğinde ortadan kalkar. Normal zamanlarda ise akvaryum göze rahatsız edici şekilde bulanık, yosunlu, pis görünmemeli. Eğer bu camlarda ve aksesuarlarda yosun oluşumu çok hızlı gerçekleşiyorsa, 2-3 haftada bir yosun temizlemek zorunda kalıyorsanız, bilin ki bir hata yapıyorsunuz. Akvaryumun hızlı bir şekilde yosunla kaplanması doğal bir süreç değil, yapılan hataların bir faturasıdır aslında.

Akvaryumda yosun nasıl önlenir diye düşünüyorsanız, yapacağınız iş bunun için bir ilaç aramaktan ziyade akvaryumu ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmek olmalıdır. Çünkü yosun tedavi edilmez, önlenir!

akvaryumda yosun sorunu
akvaryumda yosun nasıl önlenir


1) Akvaryumda Işığın Yosuna Etkisi

Belki de bir numaralı olay ışık. Yosun oluşumu konusunda o kadar önemli ki, anlatmakla bitmez. Şöyle söyliyelim. Akvaryumun evdeki pozisyonu bir kere bir numaralı problem. Eğer akvaryumunuz cam kenarında veya ışığın doğrudan etkileyeceği bir noktada ise, bu çok büyük bir hata. Güneş ışığı balıkların enklerini canlandırması açısından iyi, ancak yosun açısından da en büyük düşman. Kaldı ki balığın renklenmesini x kadar katkı yapıyorsa, yosun açısından 1000x kadar zarar veriyor. Belki de ilk yapmanız gereken akvaryumun yerini değiştirmek. Ayrıca akvaryumunuz bir duvar dibi vs yerde değil de ortada biryerdeyse, dört bir yanından ışık alıyor demektir. Bu da yosuna katkı sağlar. Arkaplan resmi kullanmıyorsanız, arkaplan eklemek çok fayda sağlayabilir. Çünkü bu şekilde akvaryumun bir cephesi doğrudan kapanmış oluyor. Hatta bu yosun konusu çok canınızı sıkarsa, akvaryumun üstünü ve yanlarını siz evde olmadığınız zamanlarda bir örtüyle örtebilirsiniz. Sadece önden ışık alsın. Eve geldiğinizde açarsınız. Çaresiz kalanlar için bu bile çözüm olabilir.

Gelelim geceye, yani hava karardıktan sonrasına. Bu aşamada da akvaryum aydınlatması önem kazanıyor. Aydınlatmanız gereğinden fazla ışık veriyorsa, akşamları aydınlatmayı açık tutuyorsanız, yosun sorunu ile yüzleşmeniz kaçınılmaz. Akvaryumda yosun nasıl önlenir diye düşünenler, akvaryum aydınlatmasını gözden geçirmeli. Gerekiyorsa ışık miktarı azaltılmalı, akvaryum daha loş aydınlanmalı. Ayrıca akşamları akvaryum aydınlatması asla açılmamlı. Misafir vs gelince açın. Onun dışında kapalı kalsın. Balıklar nasıl doğal ortyamlarında gündüz aydınlığı, gece karanlığı yaşıyorsa, siz de aynısını yaşatın. Bu durum yosun problemi açısından size iyi geleceği gibi, balıklarınızın sağlığı açısından da çok iyi olacaktır.

2) Akvaryumdaki Atık Besinlerin Yosuna Etkisi

Yosun sorunu ile boğuşuyorsanız, balıklara verdiğiniz yem miktarını da gözden geçirmelisiniz. Balıklarınıza gereğinden fazla yem veriyorsanız, yemler çok ufalanıyorsa, yenmeyen veya akvaryumun kıyısında köşesine kalan yemler oluyorsa, işte bunlar yosunlar için besin kaynağı oluşturabilir. Yosun nasıl önlenir konusunda balıklara verilen yem miktarının azaltılması da rol oynar.

3) Akvaryum Temizliğinin Yosun Oluşumuna Etkisi

Akvaryum bakımlarını aksatıyorsanız, dip çekimi yapmıyor ve su değişimlerini ihmal diyorsanız, yosun problemine katkıda bulunuyor olabilirsiniz. Akvaryumda biriken ve çürüyen bitki parçaları, yenmemiş yemler, organik atıklar, ancak dip çekimi yapılarak temizlenebilir. Ayrıca bu yolla yapılan su değişimi de önemli katkılar sağlayacaktır.

4) Akvaryuma Eklenen Katkıların Yosuna Etkisi

Katkı derken, kullandığınız bazı maddeleri kastettim. Örneğin; bitki gübreleri. Birçok hobici, akvaryumunda bitki de bakıyor. Bitkilerinin daha iyi büyüyüp gelişeceğine inanarak çeşitli gübreleri de akvaryumuna ekliyor. Bu gübreler genelde bazı organik element ve bileşikleri içeriyor. Özellikle bu bitki gübreleri fazla eklendiğinde, akvaryumda yosun patlamasına sebep olabiliyor. Unutmayın, herşey bir denge üzerine. Siz bitkilerinizi beslemek isteyebilirsiniz, ama bu esnada yosunları da besliyor muyum diye de düşünün.

Akvaryumda yosun sorunu ve akvaryumda yosun nasıl önlenir konularına değindiğimiz bu yazıda, yine bahsi geçen problemlere ayrıntılı bir bakış getirmeye çalıştım. Umarım bu öneriler işinize yarar ve akvaryum temizleme malzemelerinizi daha az sıklıkla kullanırsınız. Sağlıklı akvaryumlar sizlerin olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.