Japon Balığı: Çocuğa Balık Ölümü Nasıl Anlatılmalı?

Çocuğa Balık Ölümü Nasıl Anlatılmalı?

Çocuğa balık ölümü nasıl anlatılmalı


Çocuğa balık ölümü nasıl anlatılmalı? Balık ölümü çocuklara nasıl söylenmeli? Çocuğa evcil hayvan ölümü nasıl anlatılır? Balığımız öldü, çocuğa nasıl anlatalım? Cevapları bu sayfada!

Çocuğa balık ölümü nasıl anlatılmalı konusunda ailelerin uyguladığı birçok farklı yöntem vardır. Akvaryum balığı öldüğünde ebeveynlerde genellikle bunu çocuğa söylememe eğilimi vardır. Örneğin balığı akvaryumdan alıp, yok edip, sonra da çocuğa "balığımız hastalandı, hastanede tedavi oluyor" gibi açıklamalar anne ve babalar tarafından sıkça yapılmaktadır.

Oysaki çocuğa balık ölümü nasıl anlatılmalı sorusuna cevap veren psikologlar, evcil hayvan ölümünün çocuğa ölüm kavramını anlatmak için çok iyi bir fırsat olduğunu ifade etmektedirler. Ölüm ne yazık ki hayatın bir gerçeğidir. Hepimiz bırakın sevdiğimiz eşyaları ve hayvanları, en sevdiğimiz aile fertlerimizi ve yakınlarımızı kaybedeceğiz günün birinde. Aynı durum çocuklar için de geçerlidir. Bu kavramı anlamayıp korkmasını önlemek, ölüm kavramını ona travma yaşatmadan anlatabilmek için aslında mükemmel bir fırsattır evcil hayvan ölümü.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Somer Diler bu konuya şöyle açıklık getiriyor: "Evcil bir hayvanın ölümü, ölüm kavramını çocuğa açıklamak için en iyi fırsattır. Çocuğun yaşadığı duygular saygıyla karşılanmalı, tüm aile üzüntüsünü dile getirerek, bir tören içerisinde hayvan evden uzaklaştırılmalıdır. Hemen yeni bir hayvan alınmayarak, çocuğun ölümle ilgili kavramlarını geliştirmesine olanak sağlanmalı ve anı anlamına gelecek törensel bir davranışa izin verilmeli, hatta teşvik edilmelidir.”

Çocuğa balık ölümü nasıl anlatılmalı konusunda nasıl bir ortam hazırlayıp nasıl davranmamız gerektiğiyle ilgili ise Dr Somer'in şu sözleri bizi aydınlatabilir: "Çocuğa soru sorabileceği, duygularını ve düşüncelerini paylaşabileceği sıcak bir konuşma ortamının yaratılması çok önemlidir ve açıklamayı yapan erişkinin de kendi üzüntüsünden söz etmesi uygun olur. İlk zamanlarda inkarı çok sık kullanan çocuk üzgün görünmediği için suçlanmamalı ya da eğlendirilmeye çalışılmamalıdır. Okul içinde bir ölüm olduğunda ise anons yerine sınıf ortamında bir öğretmen tarafından yapılan açıklamalar daha az zedeleyici olur.”

Çocuklara balık ölümü nasıl anlatılmalı konusunda umarım bu bilgiler açıklayıcı olmuştur. Sağlıklı balıklar...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.