Japon Balığı: Japon Balığı Depresyona Girer Mi?

Japon Balığı Depresyona Girer Mi?

Japon balığı depresyona girer mi



Japon balığı depresyona girer mi sorusunun cevabı evet, bazı durumlarda girebilir. 

Öncelikle japon balığı depresyona girer mi sorusuna cevap verirken şunu iyice anlamalıyız. Japon balıkları çoğu insanın bildiğinin aksine çok akıllı ve sosyal canlılardır. Hafızaları da hiç sanıldığı gibi kısa değildir. Sizi tanırlar. Çevrelerini tanırlar. Dolayısıyla zaman içinde size ve çevrelerine alışırlar. Yaşadıkları akvaryumdaki her koşul, her aksesuar (kum, kaya, bitki, filtre, ısıtıcı...) ve hatta beraber yaşadıkları her bir balık onlarda zaman içinde bir alışkanlık oluşturur. Dolayısıyla alıştıkları bu çevredeki değişimler de japon balıklarının psikolojisini etkileyebilir. Strese veya depresyona girmelerine neden olabilir. Bu nedenle öncelikle japon balıklarınızın ortamında ani ve büyük değişiklikler yapmaktan kaçının.

Japon balıkları insanlarda bildiğimiz anlamda bir sosyallik göstermeseler de, balıkça bir sosyallikleri vardır :) Bir akvaryumda tek başına yaşamakta genelde bir sorun çıkarmazlar. Ancak tecrübeler göstermektedir ki, uzunca bir süre aynı akvaryumu paylaşan japon balıklarından biri öldüğünde, diğer japon balıkları depresyona girebilmektedir. Şimdi bu bilgi ışığında kararı siz verin. Japon balığı depresyona girer mi? :)

Bu konuya hasta olan japon balığınızı bir tedavi akvaryumuna aldığınızda da şahit olabilirsiniz. Hep alıştığı akvaryumdan ve alıştığı arkadaşlarından ayrılan hasta japon balığı tedavi akvaryumunda iyice küsebilir. Tabiki bu tedavi gerekli ise uygulanmak zorundadır. Ancak bir süre geçtikten sonra balığı en azından bir süreliğine kendi akvaryumuna geri döndürmek ona moral ve canlılık verebilir. Unutmayın ki, hastalıklarda ilaçlar etkili olduğu kadar stresten uzak kalmak ve moralli olmak da önemlidir. Biz insanlarda da öyle değil mi?

Ancak bu noktada şunu da belirtmeden geçmeyelim. Japon balığının durgunlaşmasının, hareketsizleşmesinin nedeni çoğu zaman depresyon falan değil, bir hastalıktır. Durgunlaşan, yem yemeyen balıkta öncelikle hastalık düşünüp, hızlıca tanı koyup tedavi vermelisiniz. Acemiler bu konuda yanılgıya düşebilir. Aman dikkat!

Japon balığı depresyona girer mi? Belli koşullarda kesinlikle evet!

2 yorum :

  1. Balığım hasta korkuyorum

    YanıtlaSil
  2. Dün iki balığımdan birisini ölü buldum... Tamı tamına 1.5 yıldır birlikteydik balıklarımla... Dünden beri diğer balığım çok kımıldamıyor sanirim koyduğum yemi yiyor ama eskisi gibi hareketli değil bu beni çok üzüyor...

    YanıtlaSil

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.