Japon Balığı: Japon Balığı Yumurta ve Yavru Bakımı

Japon Balığı Yumurta ve Yavru Bakımı

japon balığı yumurta ve yavru bakımı
japon balığı yumurta ve yavru bakımı


Japon balığı yavru bakımı, japon balığı yumurta bakımı, japon balığı yumurtası nasıl bakılır, japon balığı yumurtladı ne yapmalıyım, japon balığı yumurtası kaç derecede bakılır, japon balığı yavruları nasıl beslenir... Hepsinin cevabı bu sayfada!

Sonunda beklediğiniz an geldi, japon balıklarınız yumurtladı. Peki şimdi ne yapacaksınız? Yumurtalara nasıl bakacak, yavruları nasıl çıkartacaksınız?

Öncelikle ilk yapacağınız şey, panik yapmamak:) Bu dönemde genelde hobici ne yapacağını bilemez ve telaşla yaptığı bir sürü hata ile yumurtaları kaybeder. O yüzden önce panik yapmadan, biraz işi oluruna bırakmak en iyisidir. Unutmayın, bu sizin tek şansınız değil. Balıklarınız şimdi yumurtladıysa, bundan sonra da sık sık yumurtlayacak. Panik yapmayın...

Öncelikle ilk yapmanız gereken, filtreyi kapatmak olsun. Sonra balıklarla yumurtaları ayrı ayrı akvaryumlara almanız gerekiyor. Bir karar vermelisiniz. Ya balıkları o akvaryumdan .çıkartacaksınız ya da yumurtaları başka bir akvaryuma alacaksınız. Balıkları başka bir akvaryuma almak daha kolay gibi duruyor. Ancak yumurtalar için balıklarınızı asla tehlikeye atmayın. Uygunsuz şartlara onları alıp, gül gibi balıklarınızı hasta edip öldürmeyin. O yüzden ikinci ve bana daha uygun gelen yöntem de(başka çok uygun bir akvaryumu olmayanlar için), yumurtaları ayrı bir yere almaktır. Bunun en kolay yolu, eğer yumurtalar bitki vs birşeyin üzerindeyse, o bitki, aksesuar vs her ne ise, onu öylece ayrı bir kaba/akvaryuma almak. Böylece yumurtaları güvenle ayrı bir akvaryuma almış olursunuz. Ayrıca bu iş için enjektör, pipet vs kullananlar da duydum. Kısacası, yumurtaları taşıyın da, nasıl taşırsanız taşıyın...

Japon balığı yumurta bakımı konusunda artık ayrı bir kapta suyun içinde yumurtalarınız var. Şimdi yapmanız gereken, bu suyu havalandırmak. Bir hava motoru bağlayın. Bol bol havalandırın. Suyun içine birkaç damla metilen mavisi damlatın. Bu yumurtaların mantarlaşmasını önleyecektir. Suyun sıcaklığının 18-23 derece arasındaki bir değerde mutlaka SABİT kalmasını sağlayın. Derece ister 19 olsun, ister 21 olsun, ama ne olursa olsun, sabit olsun. Yumurtaların bulunduğu kapta suyun yüksekliği 15cm civarında olsun. Suyun yumurtalar üzerinde yaptığı basıncın bile önemi var. Son olarak herşey hazırsa, yumurtaların bulunduğu bu kabın üzerini bir şekilde ışık geçirmeyecek şekilde örtün. Karanlık da mantarlaşmayı önleyen bir başka yöntem. Artık geriye tek bir şey kaldı: Beklemek!

Japon balığı yumurtalarından yavrular 3 ila 5 gün sonra çıkmaya başlayacaklar. Yavrular çıkmıyorsa, ymurta mantarlaşmış olabilir, döllenmemiş yumurta olduğundan yavru çıkmamış olabilir, bakım şartlarınız uygun olmadığından çıkmamış olabilir. Herşey uygunsa, yavrular çıkacaktır, merak etmeyin :) Japon balığı yumurta bakımı bu şekildedir.

japon balığı yavru bakımı
japon balığı yavru bakımı


Gelelim japon balığı yavru bakımı konusuna. Japon balıkları yumurtalardan ilk çıktıklarında sadece kuyrukları gözlenir. İlk 3-4 gün balıklar yaklaşık 2mm boyundadır ve yumurta kesesine yapışık durmaktadırlar. Bu süreçte hala yumurta kesesinden beslenmektedirler. Yem vermemelisiniz. Balıklar yumurta kesesinden ayrılıp, serbest yüzmeye başladıklarında yem aramaya başlarlar. İşte bu anda, yani balıklarımızın yumurtadan ayrılıp serbest yüzmeye başladıklarını gördüğümüz anda, yem vermeye başlamalıyız. İlk önce iyi pişirilmiş yumurtanın sarısını ezerek, azar azar vermeye başlayabiliriz. Ancak yumurta suyu çok kirletecektir. 20dk sonra yenmeyen kısmı enjektörle dikkatlice temizleyebilirsiniz. 2 hafta bu şekilde besledikten sonra artemia vermeye başlayabilirsiniz. 1. aydan itibaren de normal yemleri toz halinde ezerek verebilirsiniz. İlk zamanlar sık ve az besleyin. günde 3-4 kere. Normal yeme geçince günde 2 kere verebilirsiniz.

Unutmayın ki japon balığından yavru almak zordur. Yumurtlatmak ayrı derttir, yumurtadan çıkartmak ayrı dert, çıkan yavrunun bakımı ve büyütülmesi ayrı dert. Bu süreçlerde aksama olması ve balık kayıpları ilk zamanlar doğaldır.Bir sürü yumurtanız olabilir, ancak önemli olan bunlardan yetişkin boya ulaştırabildiğiniz kaç japonunuz olduğudur.

Japon balığı yavru bakımı konusunda temel bilgileri aktarmaya çalıştım. Umarım işinize yarar ve balıklarınızı sağlıkla büyütürsünüz.

1 yorum :

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.